Většina dopravních staveb má v Riu de Janeiru před olympiádou zpoždění

V Riu de Janeiru se měla do olympijských her zlepšit veřejná doprava. Většina z projektů má ale zpoždění. Nové metro, klíčové pro cestování do olympijské čtvrti, vyjede s pasažéry pouhé čtyři dny před zahájením her. Po nich zase na čas zavře. A problémy má i úplně nová tramvaj v centru města. Včas se naopak včera podařilo slavnostně otevřít novou část terminálu na mezinárodním letišti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maskoti olympijských a paralympijských her v Riu Vinicius a Tom pózují při slavnostním otevření nové části terminálu na letišti Galeao

Maskoti olympijských a paralympijských her v Riu Vinicius a Tom pózují při slavnostním otevření nové části terminálu na letišti Galeao

Pracovní ruch na budoucí tramvajové zastávce sledují pobaveně ženy od stánku s popcornem. Třeba skla k zastávkám tu podle nich jednou přidělali, pak je zase sundávali. Obrubníky prý také nejsou pokládané poprvé. Jedna se chce s druhou vsadit, že chodník taky ještě rozkopou.

Nakonec ale podle nich tramvaj vyjede. I když zatím je její slavnostní výjezd odložen o dva týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

V souvislosti s olympijskými hrami se měla v Riu de Janeiru výrazně zlepšit hromadná doprava. Zatím se to ovšem příliš nedaří, jak se o tom sám přesvědčil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Klíčové pro olympijské hry je ovšem metro. Doveze lidi z centra až k olympijskému parku. I pak by mělo pomoci, nahradí z velké části autobusy, které ve městě nejsou zrovna pohodlné.

Metro by ovšem mělo ušetřit především čas. Dnes je to z Copa Cabany nebo hotelů, kde budou ubytovaní turisté, do olympijské čtvrti nejméně dvě hodiny dlouhá cesta.

Obyvatelé, kteří budou chtít jezdit do práce a vyhnout se nekonečným zácpám, ale budou moci využít metro nejdřív po paralympijských hrách, řekl televizi Globo náměstek guvernéra Ria pro dopravu Rodrigo Vieira.

Obě sportovní události budou vlastně sloužit jako testovací provoz. Mezi nimi bude metro zavřené, a i pak se podle něj otevře jen postupně. Bude jezdit v omezených hodinách a intervaly budou dlouhé. Na plno by mělo jezdit do konce roku, alespoň tak zní slib radnice.

Hned naproti od budoucí stanice metra je stanice autobusů, které ho zatím částečně nahrazují. V nich se lidé mačkají, stejně jako ve frontě na ně u zastávky.

Muž z fronty věří, že se metro spustí. Slavnostně a jen tak naoko, na olympijské hry. Ale pak prý to nebude pořádný provoz, který je potřeba. A navíc nevěří tomu, že v budoucnu postačí kapacita metra. To, jak trasa vede, koneckonců kritizují i mnozí dopravní experti.

Obyvatelé města ale většinou doufají, že metro pojede co nejdřív a naplno. Ne jako některé dopravní projekty pro mistrovství světa ve fotbale, které ještě po dvou letech fungují jen částečně, nebo vůbec, a dlouho nebudou.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme