Vězeňský mundúr a mříže. I to si přinášejí odpůrci prezidentky k brazilskému Kongresu

Do brazilského hlavního města se sjeli příznivci a odpůrci prezidentky Dilmy Rousseffové. Poslanci totiž budou hlasovat o jejím odvolání. Obviňují ji mimo jiné z korupce. Její zastánci ale volají po stabilitě a poukazují na to, že země čelí hospodářské krizi, má problémy s virem zika a už za 110 dní začnou olympijské hry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrant Igor v masce exprezidenta Luly-věžně

Protivládní demonstrant Igor v masce exprezidenta Luly-věžně | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Je sobota ráno a letištní halou prochází postava ve velmi nezvyklém cestovním oblečení - v černobíle pruhovaném vězeňském obleku.

„Je to už druhá manifestace, na kterou do hlavního města jedu. A pokaždé už jedu převlečený, abych přitáhl pozornost ostatních, trochu je motivoval a také rozveselil,“ říká Igor Meier, který přiletěl z Ria de Janeira.

Přehrát

00:00 / 00:00

K brazilskému kongresu se sjedou příznivci i odpůrci prezidentky Roussefové. Poslanci rozhodnou o jejím sesazení. Více od Davida Koubka

Vousy má natřené na bílo a na prsou rudou hvězdu - symbol vládní Strany pracujících. Pro ty, kdo stále ještě nepoznají, drží v ruce masku exprezidenta Luly da Silvy. I on, nejen prezidentka Dilma Rousseffová, je podle Igora zodpovědný za to, kde je dnes Brazílie, mimo jiné za korupční skandály:

„Je bezpochyby namočený do spousty skandálů. A myslím, že právě to je podstatou problému naší země - tohle neprůhledné propojení firem s vládou. Jsou v tom miliony a možná miliardy dolarů."

Před brazilským kongresem se bude protestovat pro a proti prezidentce. Obě manifestace oddělí vysoký kovový plot | Foto: David Koubek

Igor si ještě vyzvedává zavazadlo - mříže, za kterými by měl být podle něj exprezident Lula. Přitom ho před 14 lety volil. Doufal, že zemi pomůže.

„Ano, posunul společnost dál, to se nedá popřít. Vzdělávání, programy na podporu technologického pokroku, dávky, které pomohly chudému obyvatelstvu. Ale asi to nedomysleli. A navíc třeba prezidentka je teď obviněná z toho, že si manipulací s těmito dávkami v rozpočtu zajistila podporu do voleb."

Dnes má prezidentka podporu jen 10 procent lidí. Přesto i její příznivci budou dnes - stejně jako odpůrce Igor ve vězeňském - před Kongresem vidět. Ovšem oddělení zdí.

Těsný výsledek hlasování

Demonstrace před budovou kongresu provázejí velká bezpečnostní opatření. Nasazeny jsou čtyři tisíce policistů.

Brazilskou prezidentku Dilmu Rousseffovou čeká v dolní komoře parlamentu hlasování o ústavní žalobě. Pokud se pro sesazení prezidentky vysloví alespoň dvě třetiny poslanců, bude procedura pokračovat v Senátu. Podle průzkumů brazilských deníků bude výsledek hlasování velmi těsný.

Prezidentka je podezřelá z manipulace s výsledky státního rozpočtu před loňskými volbami ve snaze zamaskovat rostoucí schodek. Kritici tvrdí, že si tím pomohla v kampani, díky níž nakonec obhájila prezidentský mandát.

Podle průzkumů veřejného mínění její odvolání požadují dvě třetiny Brazilců, stejně jako 19 z 25 politických stran zastoupených v parlamentu. Rousseffová se může stát první sesazenou brazilskou hlavou státu po téměř čtvrtstoletí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme