Virus zika se dostal do USA, Obama vyzval k rychlému vyvinutí léků a vakcín

Spojené státy hlásí první dva případy nákazy virem zika. Jeden z pacientů si ho zřejmě přivezl z Latinské Ameriky, ze které se nedávno vrátil. První případ hlásí také Kostarika. Americký prezident Barack Obama vyzval k rychlému vyvinutí léků a vakcín proti viru. Úřady po celém světě varují těhotné ženy před cestami do Latinské Ameriky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus přenášejí komáři druhu Aedes aegypti

Virus přenášejí komáři druhu Aedes aegypti | Zdroj: Reuters

Američan z Virginie by neměl být pro své okolí nijak nebezpečný. Trpí totiž jen mírnou formou onemocnění a ve Virginii není sezona komárů.

Virus přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, kteří šíří také horečku dengue nebo žlutou zimnici.

„Onemocnění probíhá jako ne příliš příjemné, podobá se chřipce nebo jiným nemocem tohoto virového typu – horečkou, bolestmi kloubů, svalů, vyrážkou, s možným začervenáním očí nebo zánětem spojivek. V naprosté většině to pro tyto osoby nebezpečné není. Nebezpečné je to pro těhotné ženy, respektive děti, které jsou ještě nenarozené,“ říká Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

První nemocní virem zika jsou už i v USA, Británii nebo Dánsku. O riziku šíření viru mluví František Kalenda, odborník na Latinskou Ameriku

Virus se objevil už v 21 státech. Nejhorší je situace v Brazílii, kde se od října narodily čtyři tisíce postižených dětí.

Brazilští lékaři registrovali virus už dříve, šlo ale jen o desítky případů. Brazilská vláda přijala speciální opatření, do pohotovosti svolala 220 tisíc vojáků.

Jejich cílem je navštěvovat dům od domu, rozdávat v nich informační letáky a hlavně radit lidem, jak mají semeniště komárů zneškodňovat. A také jak mají co nejrychleji příznaky viru zika rozpoznat. Se svojí misí začnou v polovině února.

V Brazílii se zdravotníci snaží omezit výskyt hmyzu | Foto: Reuters

Podle brazilského ministra zdravotnictví Marcela Castra je potřeba zapojit do boje proti onemocnění co nejvíc lidí. Politik zároveň přiznává, že úřady situaci nezvládají.

Dánsko ohlásilo první případ nákazy virem zika

Číst článek

Podle něj se jedná o naprosto výjimečnou a alarmující situaci. Naposledy musela latinskoamerická země přijmout podobná opatření v roce 1917, když vypukla epidemie španělské chřipky.

„V prvních šesti měsících minulého roku byl v celé Latinské Americe rekordní výskyt horečky denque, která v Brazílii zabila velké množství lidí. Celá Latinská Amerika není na tento typ masových problémů zdravotního charakteru připravena a nemá na to infrastrukturu,“ říká odborník na Latinskou Ameriku František Kalenda.

„Zdravotnictví může být i kvalitní, například v mnoha státech Brazílie, ale je těžce dostupné - čekají se dlouhé fronty a chybí informace. Jak moc je Latinská Amerika nepřipravená, ukazuje například prohlášení salvadorské vlády, která vyzvala svoje obyvatele, aby odložili těhotenství o dva roky, což je naprosto bezprecedentní opatření.“

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Od 5. do 21. srpna bude brazilská metropole Rio de Janeiro hostit letní olympijské hry. Už teď se zajišťuje, aby v okolí stadionů nebyla stojatá voda a zajistila se tak ochrana před konkrétním druhem komára.

Virus zika je přenášen v tropickém a subtropickém klimatu komárem rodu Aedes aegypti a způsobuje onemocnění podobné chřipce. Mezi příznaky patří teplota, bolest kloubů, svalů a hlavy, zánět spojivek či vyrážka. Nemoc po 2 - 7 dnech odeznívá, mnoho nakažených její průběh ani nezaznamená. Virus může spouštět tzv. Guillain-Barrého syndrom či mít vliv na plod těhotné ženy. Více v PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

„Výrazně dál se jít nedá. Brazilský stát Rio de Janeiro patří mezi nejbohatší a všemi prostředky se bude snažit šíření viru zabránit. Efektivní obrana bude až skutečné nalezení vakcíny,“ dodává Kalenda.

Vývoj očkovací látky už zahájily americké úřady, bude jim trvat ale několik let. Nikdo totiž neví, jakými dalšími způsoby se virus může ještě přenášet.

Kromě komářího bodnutí by se mohl přenášet pohlavním stykem. Alespoň to tvrdí Světová zdravotnická organizace a také varuje před tím, že virus by podle ní mohl zasáhnout celý americký kontinent.

Americké aerolinky United Airlines už oznámily, že její klienti, kteří mají letenky do zemí postižených virem zika, si mohou cestu odložit nebo zažádat o vrácení peněz.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme