Virus zika se rychle šíří. Podle WHO zřejmě zasáhne celý americký kontinent

V zemích Jižní Ameriky rychle roste počet případů nakažení virem zika. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hrozí, že se nákaza rozšíří do všech států amerického kontinentu s výjimkou severně položené Kanady a hornatého Chile. Virus přenáší komár druhu Aedes aegypti. Jde o stejný druh, který přenáší také horečku dengue a žlutou zimnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Peru se snaží zničit larvy komárů, kteří virus Zika přenášejí

V Peru se snaží zničit larvy komárů, kteří virus Zika přenášejí | Zdroj: Reuters

Nejvíce nakažených je v Brazílii, konkrétně ve spolkovém státě Pernambuco. Úřady tam v prosinci dokonce vyhlásily stav nouze. Dramaticky totiž roste jak počet nakažených virem zika, který se v Brazílii objevil poprvé, tak horečkou dengue a horečkou zvanou chikungunya.

Přehrát

00:00 / 00:00

Virus Zika se začíná šířit americkými kontinenty. Zatím se objevil v 21 zemích. Více s ředitelem Centra cestovní medicíny Janem Rutschem

„Dochází k přemnožení komárů. Trošku jsme polevili v boji s komáry ze strany malárie, protože existují preparáty pro individuální ochranu malárie. Proto se upustilo od primárních opatření, jako je hubení líhnišť komárů,“ říká ředitel Centra cestovní medicíny Jan Rutsch.

Proti viru zika zatím neexistuje vakcína. Samotný průběh horečky nebývá až tak dramatický - onemocnění se projevuje teplotou, zarudlou kůží, často také zánětem spojivek, bolestmi kloubů a svalů a celkovou slabostí.

Symptomy se ale podle odhadů projeví jen asi u čtvrtiny nakažených, takže virem zika může ve skutečnosti trpět mnohem víc lidí, než o kterých lékaři vědí.

Vědci zjistili, že se virus přenáší z matky na dítě - objevili ho totiž v krvi novorozenců a je možné, že u nich způsobuje neurologickou poruchu označovanou jako mikrocefalie. Případů takto postižených dětí totiž v poslední době dramaticky přibylo. Jen od loňského října se mikrocefalie objevila skoro u čtyř tisíc novorozenců.

Virus zika byl zjištěn i v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při pohlavním styku.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Světová zdravotnická organizace doporučuje používat repelenty, nosit dlouhé oblečení světlé barvy a spát pod moskytiérou.

V minulosti vir postihoval hlavně části Afriky, severovýchodní Asii a tichomořské ostrovy.

Virus zika | Foto: ČTK

Kolumbijský ministr zdravotnictví Alejandro Gaviria ukazuje symptomy onemocnění po nakažení virem Zika | Foto: Reuters

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme