Vítr spojený s hurikánem Matthew bičuje pobřeží Floridy. Statisíce lidí jsou bez elektřiny

K Floridě dorazil Matthew, první hurikán za deset let, který by mohl přímo zasáhnout pevninu Spojených států. Vítr už o něco zeslábl. Bouře, která podle agentury Reuters na Haiti zabila nejméně 478 lidí, ale přesto zůstává nebezpečná. Hurikán teď pokračuje okolo jihovýchodního pobřeží Spojených států. Na Floridě a v Jižní Karolíně už úřady vyzvaly k evakuaci asi dva miliony lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Floridskou Dayton Beach bičuje vítr spojený s hurikánem Matthew

Floridskou Dayton Beach bičuje vítr spojený s hurikánem Matthew | Zdroj: Reuters

Hurikán je vzdálený několik desítek kilometrů od Floridy a postupuje na sever podél pobřeží. Na pevninu přinesl silný déšť a vítr. Na Floridě je zavřená většina úřadů, firem, škol a letišť. Obchodům a čerpacím stanicím docházejí zásoby.

Na 200 tisíc domácností je bez proudu a floridský guvernér Rick Scott varoval obyvatele, že situace je opravdu vážná.

„Neriskujte, jakýkoli malý pohyb může znamenat hodně v okamžiku, kdy se připravujeme na přímý úder. Takže znovu: pokud se musíte evakuovat, udělejte to. Tahle bouře vás zabije, nezbývá nám moc času,“ řekl.

Stále ale není jisté, jestli se střed hurikánu nakonec dostane nad pevninu.

Pobřeží mohou zaplavit až třímetrové vlny

„V tuhle chvíli už bičuje pobřeží Floridy silný vítr i déšť,“ popsala ve vysílání Radiožurnálu situaci na místě zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová. „Lidé se na výzvu úřadů velmi podrobně připravovali – zatloukali okna, dveře domů. Nakupovali zásoby – potraviny, vody, paliva, materiály na opravy, baterie.“

Hurikán Matthew zabíjel. Na Haiti mluví o více než 330 mrtvých

Číst článek

Podle amerického Národního střediska pro hurikány by některé oblasti mohly být neobyvatelné, a to hlavně kvůli až třímetrovým vlnám, které by zaplavily pobřeží. Středisko zařadilo Matthewa ze čtvrté do třetí kategorie síly a meteorologové předpokládají, že bude oslabovat. Rychlost větru se teď pohybuje okolo 113 kilometrů v hodině.

„Nejsem moc vyděšená, protože si myslím, že aspoň Miami zasáhne hurikán jen mírně. Víc se bojím o Broward na jihu Floridy. Pro ně to asi bude těžké, jsou tam i moje děti,“ popsala Elena Castrová z Miami.

Matthew už zasáhl i do předvolební kampaně

Až hurikán Matthew mine pobřeží amerických států Florida, Georgie a Jižní Karolína, měl by se podle očekávání stočit zpět do Atlantiku. Podle jednoho scénáře by se ale mohl vrátit a znovu zasáhnout jižní Floridu.

Hrozí také, že se Matthew spojí s Nicole, tedy další bouří, která jižně od Bermud už dosáhla síly hurikánu, ale měla by slábnout.

Hurikán už ovlivnil i americkou prezidentskou kampaň. Štáb demokratky Hillary Clintonové si objednal reklamy na televizní stanici o počasí, kterému se přirozeně zvýšila sledovanost. Po kritice ale jejich vysílání odložil.

V sobotu by se měl Matthew dostat k pobřeží Georgie a během soboty pak ke břehům Jižní Karolíny.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme