Voliči v sedmi amerických státech jdou k primárkám

V sedmi amerických státech dnes budou voliči v primárkách vybírat kandidáty do listopadových voleb. O jejich přízeň se budou ucházet kandidáti do Kongresu, na guvernéry i do státních legislativních sborů. Kampaň před listopadovými volbami se tak dostává do vrcholné fáze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kongres

Washingtonský Kongres | Foto: Vojtěch Pohanka

„Volte Christine O´Donell!“ vyzývá po telefonu republikánské stoupence ve státě Delaware Sarah Palinová. Sama sice před dvěma lety neuspěla jako kandidátka na viceprezidentku, ale na velkou část republikánských voličů má pořád vliv a snaží se je přesvědčit, aby teď hlasovali pro stoupence takzvaného ‚Hnutí čajových dýchánků‘. Konzervativní nespokojence s tradiční republikánskou mašinérií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešních primárkách v USA mluvil na Radiožurnálu severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Rozhodovat o kandidátech se dnes bude v sedmi státech hlavně na severovýchodě Spojených států. V hlavním městě Washingtonu budou demokraté volit kandidáta na starostu.

Volební mašinérie se rozjíždí na plné otáčky a zatím z toho můžou mít radost děti školou povinné, které dnes na mnoha místech nepůjdou do školy. Doslova žně začínají pro nejrůznější politické experty, komentátory a vysloužilé politiky. Ti se stávají na několik měsíců víc než kdy jindy žádanými hosty nejrůznějších televizních i rozhlasových debat, noviny rády otisknou jejich názory. Nejdřív se budou zasvěceně předpovídat výsledky volebních klání v jednotlivých státech a co mohou znamenat pro podobu Kongresu v příštích dvou letech, po 2. listopadu se budou komentovat výsledky, hodnotit výkony kandidátů a analyzovat jejich prohry a výhry.

Většina pro republikány?

Pro obě hlavní politické strany jde teď hlavně o to, aby nominovaly politiky s největší nadějí uspět při hlavním klání 2. listopadu. Přičemž v sázce je to, jestli se demokratům prezidenta Obamy podaří udržet většinu v Kongresu a v Senátu. Průzkumy zatím naznačují, že jejich kontrola přinejmenším oslabí, případně můžou většinu získat dokonce po čtyřech letech zase republikáni.

Není neobvyklé, že prezident ztratí podporu většiny zákonodárců při volbách, kterým se říká termínem ‚mid-term‘, česky asi trochu neohrabaně ‚volby v polovině funkčního období‘.

Někdejšímu demokratickému prezidentu Clintonovi se to například stalo v roce 1994 a tehdejší demokratická volební prohra předznamenala několik let tahanic mezi Bílým domem a republikánským Kongresem.

Prezidentu Obamovi teď hrozí obdobná situace. Při pomalu, ale setrvale klesají podpoře voličů to není právě příjemná vyhlídka.

Vít Pohanka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme