Voliči ve Washingtonu, Oregonu a na Aljašce rozhodnou o legalizaci konopí

Američtí voliči dnes budou rozhodovat o další podobě Kongresu. A tím pádem i o tom, jak budou vypadat poslední dva roky vlády prezidenta Baracka Obamy. Volby do Sněmovny reprezentantů, části Senátu, guvernérských a starostovských úřadů ale doplňuje ještě jedno hlasování. V hlavním městě Washingtonu a ve státech Oregon a Aljaška se týká legalizace držení marihuany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé nakupují marihuanu na farmářském trhu v Los Angeles

Lidé nakupují marihuanu na farmářském trhu v Los Angeles | Zdroj: Reuters

„Budu hlasovat pro. Myslím, že by se marihuana měla legalizovat," myslí si 28letý Carl Mitchell z Washingtonu. Student a začínající podnikatel na rozdíl od mnoha svých vrstevníků nepatří mezi konzumenty lehké drogy, v její legalizaci ale vidí ekonomickou příležitost.

„Medicínské výrobky, spotřební zboží. Firmám se tu otevírá úplně nový prostor, který přitom může být dobře regulovaný. Státy Washington a Colorado, které prolomily ledy a legalizovaly rekreační užívání marihuany, žádný nárůst negativních trendů nezaznamenaly," je přesvědčený Carl, který se případných problémů neobává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bude ve Washingtonu, Oregonu a na Aljašce legální zapálit si marihuanu? Jaké argumenty zaznívají, zjišťovala americká zpravodajka ČRo

Ani 35letá Amanda nepatří mezi uživatele marihuany. I ona se ale kloní k její legalizaci. Jak říká, především z principiálních důvodů - ten, kdo chce, si k jointu nebo marihuaně v jiné podobě stejně cestu najde a bude se pohybovat za hranou zákona.

Pokud voliči v úterním hlasování řeknou ano návrhu, bude ve Washingtonu legální držet zhruba 50 gramů marihuany pro osobní spotřebu a doma pěstovat až šest rostlin konopí.

„Já jsem proti. Mnoho lidí legalizaci bere jako záminku k užívání drogy a to je špatně," soudí naopak poradce pro závislosti Miguel Rodríguez, který se obává šíření lehké drogy mezi mladými lidmi, kteří by k ní jinak neměli přístup.

Názory tří obyvatel Washingtonu odrážejí některé z hlavních argumentů, které v debatě o legalizaci marihuany zaznívají.

‚Ke změně dříve nebo později dojde‘

Ethan Nadelmann je mezi těmi, kteří jsou v samém centru diskuse. Ředitel a zakladatel nevládní Aliance pro drogovou politiku je zastáncem méně restriktivního přístupu, regulace rekreačního užívání marihuany a ústupu od trestního stíhání těch, koho policie dopadne s větším množstvím konopí v kapse.

Úterní hlasování podle něj ovlivní to, kudy se diskuse o drogové politice v blízké budoucnosti bude ubírat. „Je to velmi důležité hlasování. Pokud návrhy projdou, zvlášť v Oregonu, veřejnost to vezme jako důkaz, že jsme na cestě k ukončení prohibice marihuany v USA. Pokud návrhy naopak propadnou, lidé získají dojem, že změna není nevyhnutelná," soudí Ethan Nadelmann, který upozorňuje na ekonomické dopady legalizace.

„Naším cílem je to, aby se příští generace mohla podívat na spory a války o marihuanu s podobným odstupem, jako se dnes lidé ohlížejí za zkušenostmi s prohibicí alkoholu v USA. Spojené státy procházejí historickou transformací, nelegální průmysl v hodnotě desítek miliard dolarů se postupně mění v legální odvětví regulované vládou a stejně hodnotné,“ říká Ethan Nadelmann.

Proces změny je podle něj politicky nevyhnutelný. „Je ale velmi obtížný a složitý, provází ho debata o citlivých otázkách a problémech. Dříve nebo později nicméně ke změně stejně dojde," domnívá se expert na drogovou politiku Ethan Nadelmann.

Výsledky ve Washingtonu, Oregonu a Aljašce podle něj budou do velké míry záviset na tom, kolik mladých lidí přijde k volebním urnám - mladší americká generace totiž tradičně hlasuje především v prezidentských volbách.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme