Všichni prodejci zbraní v USA budou muset prověřovat minulost kupců, oznámil Obama

Americký prezident Barack Obama představil kroky, které by měly vést ke snížení počtu násilností v USA páchaných střelnou zbraní. Nově by třeba měli všichni prodejci u všech zájemců o koupi zbraně prověřovat, jestli nemají kriminální minulost. Legislativní změny Obama prosazuje formou prezidentských nařízení, přes odpor převážně republikánského Kongresu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu o omezení držení zbraní v USA

Americký prezident Barack Obama při projevu o omezení držení zbraní v USA | Zdroj: Reuters

„Každý, kdo bude prodávat střelné zbraně, bude muset mít licenci a provádět kontroly zájemců. To platí pro všechny, včetně internetových prodejců a veletrhů,“ oznámil Obama.

Na trestní minulost zájemců o koupi střelných zbraní se podle současného zákona musejí ptát jenom obchodníci s příslušnou federální licencí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nařízeních amerického prezidenta týkajících se střelných zbraní mluvila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Mnoho lidí, kteří prodávají zbraně na veletrzích, přes internet nebo na bleších trzích, ovšem příslušné povolení nemá, což podle stoupenců přísnější kontroly umožňuje požadavek obcházet. To by se teď mělo změnit.

V projevu ke zpřísnění podmínek Obama řekl, že v USA zemře na zranění způsobené střelnou zbraní ročně asi 30 tisíc lidí a je prý na čase s tím něco udělat.

Přispět by k tomu měl i větší balík peněz na léčbu duševně nemocných – proto, že i někdo takový čas od času zaútočí, ale i proto, že dvě třetiny lidí, kteří v USA zemřou na střelná zranění, jsou sebevrazi.

Dále prezident mluvil o potřebě přísnějšího dodržování stávajících pravidel a chce prý více dělat také pro větší zabezpečení zbraní před dětmi – aby nedocházelo ke smrtelným úrazům.

Slzící americký prezident Barack Obama při projevu k zpřísnění pravidel pro prodej zbraní | Foto: Reuters

Obama v projevu zmínil i tragédii v Newtownu z roku 2012, kde psychicky nemocný střelec zabil 20 dětí a několik dospělých. Byl při tom viditelně dojatý a dokonce slzel.

Právě tato a další podobné události ho přiměly k boji za zpřísnění pravidel pro prodej a držení zbraní. Snažil se o to už dřív, ale neuspěl – zejména kvůli odporu Kongresu, kde mají většinu republikáni.

Nyní se rozhodl pro formu prezidentských nařízení. Své kroky konzultoval s ministryní spravedlnosti a jsou prý v souladu s jeho pravomocemi i v souladu s ústavou a jejím druhým dodatkem, který garantuje všem Američanům právo vlastnit zbraň.

Otázka zpřísnění kontroly zbraní rozděluje nejen politiky, ale i běžné Američany. Podle průzkumů přesně na půl.

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme