Vyprošťování chilských horníků má začít nad ránem

Kolem třetí hodiny SELČ by měla začít poslední fáze operace na záchranu třiatřiceti chilských horníků, kteří byli od 5. srpna uvěznění závalem ve více než 600 metrové hloubce v dole San José na severu země. Na jejich vytažení je už téměř vše připraveno. Na místo by měl dorazit i chilský prezident Sebastián Piňera. Přijet slíbil také jeho bolivijský kolega Evo Morales - jeden z horníků je totiž z Bolívie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zabezpečila oblast kolem dolu San Jose, kde o půlnoci začne záchrana  33 horníků

Policie zabezpečila oblast kolem dolu San Jose, kde o půlnoci začne záchrana 33 horníků | Zdroj: ČTK

Horníci byli v horkém a vlhkém prostředí pod zemí od 5. srpna, kdy je tam uvěznil zával na přístupovém tunelu. 17 dní trvalo, než je záchranáři našli. Nuceným pobytem pod zemí po důlním neštěstí už vytvořili světový rekord.

Nyní je drama, které den po dni sledovalo celé Chile a s ním i celý svět, ve finále. Původní odhady, že se dostanou ven až koncem roku, se postupně zkracovaly, podle dnešních informací by vše mohlo vypuknout kolem třetí hodiny ranní SELČ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyproštění chilských horníků přímo na místě sleduje redaktor České televize a spolupracovník Radiožurnálu Petr Zavadil.

„Přestože se původně předpokládalo, že se bude vyztužovat zhruba 96 metrů z té 620 metrové šachty, nakonec záchranáři usoudili, že bude stačit vyztužit jen 55 metrů. Navíc se ukázalo, že první zkouška kapsle /válcovitý evakuační výtah nazvaný Fénix/, která má horníky dostat nahoru, proběhla úspěšně,“ uvedl v Ozvěnách dne reportér České televize Petr Zavadil, který je přímo v táboře nad zavaleným dolem.

V této chvíli se podle něj sestavuje seznam horníků, v jakém pořadí budou vystupovat ven. „Jména zatím známá nejsou. Prvním z nich by ale měl být rozhodně ten nejobratnější, protože je potřeba cestu vyzkoušet. Po nejobratnějších budou následovat ti, kteří mají nějaké zdravotní problémy a na závěr ti psychicky nejodolnější,“ přiblížil.

Horníci budou vyjíždět podle určeného pořadí

V první fázi operace by se měli v kapsli dolu spustit dva záchranáři a dva lékaři. „To zabere jistě několik hodin. Poté se s kapslí spustí speciální oděvy, které byly ušity každému na míru a které mají zachycovat jak jejich tělesnou vlhkost, tak vlhkost, která by k nim mohla doléhat z šachty. Pak začnou horníci podle určeného pořadí vyjíždět nahoru,“ dodal redaktor České televize.

Horníky čeká po vyzvednutí na zem rychlá lékařská kontrola. Má se zaměřit na oči, které si odvykly na denní světlo, dále na zuby, které údajně hodně trpí v podzemí a také na stav kůže.

„Po kontrole by se horníci měli setkat s jedním až dvěma příbuznými a potom by měli jeden po druhém odlétat vrtulníkem do 45 kilometrů vzdálené polní nemocnice. Ovšem samotní horníci vyjádřili přání, že chtějí čekat u šachty dokud nebude venku poslední z nich a vyrazit do nemocnice společně,“ dodal redaktor.

Optimismus střídá trocha napětí

Na povrchu dolu na horníky čekají hlavně manželky, děti a další příbuzní. Vytvořili tam celé stanové městečko, zvané "Tábor naděje". Nechybí v něm ani provizorní školní třída nebo lazebnictví, kde se mohou manželky před tolik očekávaným setkáním ještě zkrášlit.

„Nálada v táboře je optimistická, i když se oproti včerejšku, kdy díky proražení šachty byla ještě lepší, do toho začíná mísit i trocha napětí a možná i obavy, protože šéf záchranářů neskrýval, že takováto operace je nebezpečná vždycky,“ dodal redaktor České televize.

Za bezproblémové vytažení horníků se blízcí také modlí. Psychologové teď budou mít za úkol ochránit muže před duševním napětím - například před náporem novinářů.

David Koubek, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme