Vysychající řeka v Brazílii trápí zemědělce, komplikuje i dopravu

Na nezvykle suchý rok v centrální části Brazílie začínají doplácet zemědělci. Vysychající řeka São Francisco neboli řeka Svatého Františka poškozuje ty, kteří se po léta spoléhají na umělé zavlažování. Hladina řeky je nejníže od začátku měření před 83 lety. Problémy působí už i v dopravě – tam, kde nemají mosty a využívají přívozů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádrže na vodu v Sao Paulu jsou kvůli extrémnímu suchu téměř prázdné

Nádrže na vodu v Sao Paulu jsou kvůli extrémnímu suchu téměř prázdné | Zdroj: Reuters

V Sao Paulu nemají dost vody v kohoutcích, dál na sever chybí zemědělcům. Dochází například nejstaršímu zavlažovacímu systému v zemědělském státě Minas Gerais. Podnikatelé tam hlásí ztráty v přepočtu 10 miliard korun.

Před nedávnem dokonce vyschl hlavní pramen řeky Sao Francisco. V jejím povodí leží desetina brazilských měst a na suchém severovýchodu se staví obří soustava kanálů, která má přivést vody z této řeky zemědělcům i domácnostem. Projekt se stal dokonce jednou z výkladních skříní současné prezidentky v předvolební kampani.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejlidnatější brazilský stát Sao Paulo trápí extrémní sucho, nádrže na vodu jsou téměř prázdné. Situaci přiblížil zpravodaj ČRo David Koubek

Systém vodárenských nádrží, který zásobuje 9 milionů lidí, je už skoro na dně. Situace je tak špatná, že vodárenská společnost musí využívat takzvaný mrtvý prostor nádrží - to je úplně poslední voda, která v nádržích zbyla.

Neteče sama, ale musí se dočerpávat obrovským potrubím do výpustí, kde už nádrže vyschly úplně. Navíc je tato voda více znečištěná, například kontaminovaná těžkými kovy.

Na druhém konci trubek to pak vypadá tak, že některým domácnostem teče voda z kohoutku jen čúrkem a chvílemi vůbec, a někde ji dokonce pravidelně vypínají.

Lidé v této situaci musí spoléhat na svou vynalézavost: když voda zrovna je, tak si ji skladují. V částech Sao Paula tak na střechách vyrostly velké modré nádrže na vodu, v obchodech mnohde zase nestíhají doplňovat regály s balenou vodou.

Minerálky a balená voda jdou v obchodech na dračku | Foto: Reuters

Ruce si pak mnou podnikatelé, kteří hlavně pro podniky dovážejí vodu v cisternách.

Situací se už zabývají i soudy. Ty nejdřív omezily objem vody, kterou může vodárenská společnost čerpat ze dna nádrží. Jenomže teď už nezbylo nic jiného, než to zase povolit.

Vodárny teď navíc vyzývají například SMS zprávami domácnosti, aby vodou šetřily. Kdo ušetří, dostane ještě navíc slevu.

Někteří ekologové dávají nedostatek vody do souvislosti se změnami klimatu a kácením amazonského pralesa. Ani prezidentka ani její protikandidát ale příliš o životním prostředí před volbami nemluví.

David Koubek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme