Vzpomínka na 11. září je stále živá, říkají Newyorčané

Před devíti lety vletěla do věží Světového obchodního centra New Yorku letadla řízená teroristy Al Kajdy. Nejednomu člověku se tímto dnem změnil život. Nejvíce dopady útoku pocítili sami Newyorčané, pro které je vzpomínka na 11. září 2001 stále velmi citlivá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Manhattan

Pohled na Manhattan | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„Zemřelo tam osm lidí, které jsem osobně znal. Byl tam třeba trenér košíkové mojí dcery, soused od vedle, manžel mé zubařky. Mnoho Newyorčanů váže k výročí 11.září osobní pocit,“ vysvětlil Mike.

„Tohle místo je pro nás hřbitovem stejně jako místem teroristického útoku, tak se nedivte, že jsme citliví k tomu, co se staví v okolí,“ řekl Mike v souvislosti s plánovanou stavbou muslimského kulturního centra a mešity jen o dvě ulice dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

New York si připomíná výročí teroristických útoků. Podrobnosti přiblížil v Ranním Radiožurnálu zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

Zpravodaj ČRo Vít Pohanka v této souvislosti připomněl, že podle průzkumů veřejného mínění si většina Američanů myslí, že má právo na stavbu svého svatostánku v USA kdokoli. Ale problematické v tomto případě podle něj je, když se má svatostánek stavět kousek od místa, kde zemřely tisíce lidí, přičemž organizátoři útoku podle svého prohlášení zabíjeli ve jménu islámu.

„To vzbuzuje otázky, zda stavět islámské kulturní centrum opravdu jen kousek od Ground Zero. A proto se dá čekat, že dnešní demonstrace budou mít možná tichou, přesto podporu velké části americké veřejnosti,“ dodal v Ranním Radiožurnálu.

Demonstrace v New Yorku

Demonstrací proti mešitě se New Yorku je na dnešek naplánoaváno několik. „Podle dostupných informací se mají konat odpoledne místního času v jižní části Manhattanu,“ upřesnil zpravodaj ČRo v USA Vít Pohanka. Už ráno ale podle něj proběhne oficiální vzpomínková akce pořádaná newyorskou radnicí.

Floridský pastor Terry Jones stále napíná Američany, jestli spálí nebo nespálí stovky svazků Koránu. Vše podle něj záleží na tom, zda bude přemístěno plánované islámské centrum dál od základů mrakodrapů zničených teroristickým útokem z 11. září 2001.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v New Yorku jsme si se zpravodajem ČRo v USA Vítem Pohankou povídali také na Rádiu Česko.

„Včera médii proběhla zpráva, že pastor snad od svého plánu upustil, nicméně úplně jisté to není. Každopádně jeho prohlášení o pálení Koránu vyvolalo hodně silné reakce nejen v muslimském světě, ale i zde v USA. A to i od představitelů vlády a prezidenta Obamy,“ uvedl zpravodaj na Rádiu Česko.

Americký prezident Barack Obama, který se už dříve vyjádřil ve prospěch centra, vyzval Američany k náboženské toleranci: „Dokud budu prezidentem Spojených států udělám vše co bude v mých silách, abych připomínal Američanům, že jsme jeden národ před Bohem a můžeme ho nazývat různými jmény ale zůstaneme jedním národem.“

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme