Washington ruší zákaz hlubokomořské těžby ropy

Bílý dům zrušil moratorium na podmořskou těžbu ropy z velké hloubky. Naftařské společnosti, které krok americké vlády vítají, musejí splnit přísnější podmínky pro vydání licencí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

Podle očekávání může těžba začít nejdříve za dva týdny. „Správně nastavená pravidla a bezpečnostní pojistky mají zabránit podobným haváriím,“ ujišťuje mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký zpravodaj ČRo Vít Pohanka o povolení podmořské těžby v USA

Uvolnění hlubokomořské těžby nežádaly jen těžařské společnosti, ale také pobřežní státy, jejichž ekonomiku únik ropy poznamenal. Moratorium totiž jejich hospodářský propad dále výrazně zhoršuje.

Zákaz těžby vyhlásila americká vláda na jaře po havárii na ropné plošině pronajaté společností BP, která přinesla rozsáhlý únik ropy do Mexického zálivu. Podle odhadu federální vlády znamenalo dočasnou přímou ztrátu 8 až 12 tisíc pracovních míst.

Vít Pohanka, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme