WikiLeaks zveřejnil seznam bezpečnostně prioritních míst

Server WikiLeaks zveřejnil seznam míst a zařízení z celého světa, která Spojené státy považují za klíčová pro svou bezpečnost nebo bezpečnost svých spojenců. Jsou mezi nimi například australský výrobce sér na hadí uštknutí, dánská továrna na inzulín, skotský výrobce součástek pro jaderné ponorky nebo kobaltový důl v Kongu. Ale také klíčová sibiřská křižovatka plynovodů, na nichž jsou závislí evropští odběratelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portál WikiLeaks. Ilustrační foto.

Portál WikiLeaks. Ilustrační foto. | Foto: AFP

Jde o rozsáhlý seznam, ze kterého je patrné, že definice americké národní bezpečnosti je velmi široká. Některé položky svou přítomností možná překvapí, u jiných je na první pohled jasné, že si místo zasluhují.

„Jestliže se dá obhájit mnohé z toho, co WikiLeaks zveřejnil předtím, například záběry, kde Američané střílejí na civilisty v Iráku, kdy tedy WikiLeaks dostál jakémusi veřejnému zájmu, zde už je to za hranou, toto není to obhajitelné,“ domnívá se zahraničněpolitický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o druhé Rádia Česko hodnotí zahraničněpolitický analytik ČRo Milan Slezák dopady zveřejnění dalších citlivých informací serverem WikiLeaks

Mezinárodní média i politici se ale ptají, jakou zpravodajskou hodnotu ten seznam má a komu prospěje, že byl zveřejněn. Podle mnoha z nich jde totiž o praktický adresář pro teroristy, kteří budou chtít v cizině poškodit nejen americké zájmy, ale i bezpečnost dalších zemí.

„Důležité je, že ta místa nejsou pouze ve Spojených státech – kdyby na ně někdo zaútočil, postihne zájmy USA včetně jejich spojenců, a tedy rukojmími případných teroristů nebo i pana Assange se stávají i jiné státy, takže tady někdo rozhodl i za nás,“ upozorňuje Slezák.

USA chtějí Assange dostat před soud

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange se skrývá zřejmě v Británii. Právníci amerického ministerstva spravedlnosti se snaží rozhodnout, jestli proti němu obstojí obvinění z porušení amerických zákonů.

Současně čelí ve Švédsku obvinění pro údajné sexuální delikty a hledá ho kvůli tomu Interpol. To může situaci komplikovat: „Vláda Spojeného království tak může stát před rozhodnutím, jestli vydat Juliana Assange do Švédska nebo do Spojených států,“ uvedl například právní analytik John Bellinger pro agenturu Associated Press.

Assange však neopouští ofenzivní nálada. O víkendu oznámil jeho advokát, že pokud jeho mandanta nenechají Švédové na pokoji, zveřejní WikiLeaks materiály výbušného charakteru rovnající se termonukleární pumě.

Server však přišel o hlavní prostředek financování – společnost PayPal mu zablokovala on line převody peněz. Assange také opustilo mnoho dosavadních spolupracovníků.

Ondřej Černý, Milan Slezák, Lucie Maňourová, Ondřej Bouda, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme