Wilber byl o víkendu hlavním českým městem v USA

Čeští krajané si dali o víkendu sraz v Nebrasce. Do městečka Wilber se podle odhadu organizátorů sjelo asi 20 tisíc Američanů českého původu z celého středozápadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český festival ve Wilberu v Nebrasce

Český festival ve Wilberu v Nebrasce | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Wilber - hlavní české město Spojených států. Hlásá hrdě nápis na příjezdu do městečka ztraceného v nekonečných pláních amerického středozápadu. Co se muzikantům nedostává na preciznosti nahrazují upřímným nasazením.

Přehrát

00:00 / 00:00

České dny ve Wilberu si nenechal ujít reportér Vít Pohanka

„Vítejte na českých dnech,“ volá z pojízdného podia Charlie Keller, prezident místní krajanské organizace. Po hlavní ulici prochází a projíždí průvod kapel, alegorických vozů i otevřených aut s kandidátkami na titul Česko-slovenská královna Spojených států roku 2010-11.

Krajanských festivalů jsou v Texasu, Oklahomě, Kansasu i jiných státech amerického středozápadu desítky. Ale ten ve Wilberu je tradičně nejvíc navštěvovaný a nejživější.

„Tento je největší ze všech, my v Chicagu nejsme schopni dát dohromady víc než 1000 až 1200 lidí,“ připouští i Petr Chládek, který žije 40 let v Chicagu.

Davy na chodnících se kochají podívanou a občerstvují se českými specialitami. Prodávají se knedlíky s vepřovým a se zelím a také koláče. Za českými originály popravdě řečeno jídlo trochu zaostává.

„Snaží se vařit různé české recepty, někdy se to dá jíst, někdy je to takové trochu s otazníkem, ale když má člověk hlad, tak sní všechno,“ soudí Petr Walter, který žije v nedalekém Lincolnu.

Český festival ve Wilberu v Nebrasce, Charlie Keller-předseda místní krajanské organizace | Foto: Vít Pohanka

Ani kroje, které jsou k vidění, by asi většinou tak úplně neobstály jako příklady autentického českého, moravského nebo slovenského folklóru. V kombinaci s teniskami můžou působit i trochu legračně.

Ale to je detail. Festival ve Wilberu je hlavně spontánním projevem vztahu čecho-američanů k jejich původní vlasti. Počasí letošnímu, v pořadí 49. ročníku přálo, bylo veselo a to je podstatné.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme