Yahoo čelí žalobě kvůli útoku hackerů. Ukradeny byly údaje o 500 milionech účtů

Americká internetová společnost Yahoo čelí žalobě v důsledku kybernetického útoku, při kterém jí byly ukradeny údaje týkající se minimálně 500 milionů uživatelských účtů. Informovala o tom agentura Reuters. Žalobu podal jeden z uživatelů Yahoo, který firmu v souvislosti s krádeží dat obvinil z hrubé nedbalosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tajné služby údajně ovládaly webové kamery uživatelů portálu Yahoo

Tajné služby údajně ovládaly webové kamery uživatelů portálu Yahoo | Zdroj: Reuters

Žaloba žádá blíže neupřesněné odškodné a usiluje o získání hromadného statutu, aby se k ní mohli připojit další uživatelé. Mluvčí podniku se k žalobě odmítla vyjádřit.

Ke krádeži údajů došlo již v roce 2014, firma o ní však informovala teprve tento týden. Podle žaloby trvalo Yahoo odhalení úniku dat zhruba třikrát déle, než je obvyklé.

Žaloba rovněž naznačuje, že krádeži dat mohlo být zabráněno, kdyby firma splnila své sliby ohledně ochrany soukromí uživatelů a posílila bezpečnostní opatření. Společnost Yahoo podle žaloby prokázala „lehkovážný přístup k zabezpečení osobních informací svých uživatelů, které slíbila chránit.“

Společnost Yahoo zatím neposkytla podrobnější informace o tom, kdy se o krádeži údajů dozvěděla. Ještě ve zprávě pro americké regulátory z 9. září nicméně uváděla, že nemá žádné informace o nepovoleném přístupu k údajům uživatelů, který by mohl mít výraznější negativní vliv na plánované převzetí jejích internetových aktivit telekomunikačním operátorem Verizon.

Největší hackerský útok v dějinách: Yahoo oznámilo únik dat 500 milionů uživatelů

Číst článek

Verizon se na koupi základních internetových aktivit Yahoo za 4,83 miliardy dolarů dohodl letos v červenci. Operátor uvedl, že se o krádeži dat Yahoo dozvěděl teprve tento týden. Zatím se odmítl vyjádřit k tomu, jaký dopad by tento incident mohl mít na dohodnutou transakci.

Někteří američtí zákonodárci již vyzvali k pečlivému prošetření toho, kdy se Yahoo o krádeži dat dozvěděla.

„Regulátoři by měli vyšetřit, zda Yahoo informaci o tomto narušení bezpečnosti neskrývala s cílem uměle podpořit svou hodnotu v rámci probíhajícího převzetí Verizonem," uvedl senátor Richard Blumenthal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme