Z kanadského města Fort McMurray prchají kvůli lesnímu požáru tisíce lidí

Kanada kvůli lesnímu požáru evakuuje město Fort McMurray. Opatření se týká všech zhruba 80 tisíc obyvatel. Hasiči bojují s ohněm, který ohrožuje několik předměstí a zablokoval hlavní dálniční tah směrem na jih. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé města Fort McMurray prchají před lesním požárem

Obyvatelé města Fort McMurray prchají před lesním požárem | Zdroj: ČTK

S ohněm se potýká na 100 hasičů a více než 10 helikoptér.

Úřady kanadské Alberty podle její premiérky Rachel Notleyové přistoupily k dosud největší evakuaci způsobené požárem v dějinách provincie. Zároveň žádají o pomoc Ottawu i okolní provincie.

Bývalý radní Russell Thomas podle Guardianu řekl, že opouštěl město v poledne místního času a všechno ještě bylo v pořádku. Když se ale chtěl později vrátit, byla to prý úplná apokalypsa.

V místě, kde předtím byl, explodovala čerpací stanice, která přitom byla ještě 100 metrů od plamenů. Stavby blízké lesu tak ohrožuje hlavně žár, který se kvůli větru šíří i na velkou vzdálenost.

Oheň vypukl v neděli jihozápadně od města. Po několika dnech pohltil už přes 2,5 tisíce hektarů porostů. Kanadské úřady dnes očekávají silnější poryvy větru, které hasičům práci ztíží.

V okolí města se také těží ropa z ropných písků. Oheň ale těžbu ani ropovody zatím neohrozil.

Matěj Štýs, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme