Záchrana chilských horníků pokračuje bez problémů

V Chile je v plném proudu jedna z největších záchranných operací v historii hornictví. Evakuační klec Fénix 2 vynesla z dolu San José už desátého z 33 zavalených havířů, kteří strávili pod zemí přes dva měsíce. Celá operace by měla trvat možná až dva dny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zachráněný horník Juan Illanes

Zachráněný horník Juan Illanes | Zdroj: ČTK

Jako první spatřil světlo světa, i když přes tmavé brýle kvůli nebezpečí poškození zraku, po půlnoci místního času jednatřicetiletý Florencio Ávalos. Zhruba hodinu po něm se dostal na povrch čtyřicetiletý Mario Sepúlveda.

Zachráněné muže přivítali po vystoupení z kapsle jejich příbuzní i prezident Sebastián Piňera, který nazval záchrannou akci zázrakem. Ocenil také, jak se Chile dokáže semknout dohromady podobně jako při únorovém zemětřesení.

Čtvrtým vytaženým je Carlos Mamani, jediný horník, který není Chilan, ale Bolivijec. Před srpnovou nehodou pracoval v dole jen pět dní. Po něm přišel na řadu nejmladší člen skupiny, devatenáctiletý Jimmy Sánchez. Každého havíře na povrchu vítá nadšený dav.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranu chilských horníků sleduje redaktor David Koubek

Po krátkém uvítání horníky přebírají do péče lékaři. Všichni zachránění projdou nejprve zběžnou zdravotní prohlídkou, pak je čeká delší setkání s nejbližšími a nakonec poletí po čtyřech vrtulníkem do vojenské nemocnice ve městě Copiapó, kde zůstanou na pozorování.

Dosud vytažení horníci podle televizních záběrů vypadají fyzicky v pořádku. Někteří se chtějí vrátit k hornické práci, další se dušují, že pod zem už v životě nevkročí.

Ať už zvolí jakoukoliv budoucnost, návrat do normálního života bude velmi těžký a podle psychologů se některým nepodaří. Navzdory odborné pomoci se nemusí zbavit nočních můr nebo se nevyrovnají se slávou, které jim jejich utrpění přineslo.

Cesta na povrch trvá 15 minut

Horníci stoupají na povrch přibližně v hodinových intervalech. Cesta úzké kapsle do hloubky 625 metrů trvá asi 15 minut, přibližně stejně času zabere i stoupání na povrch. Další čas je ale potřebný ke kontrole zařízení před každou cestou.

Muži jsou rozdělení do tři skupin. Nejdříve se na povrch vydali ti nejobratnější, kteří by v případě problémů byli schopní evakuační klec opravit. Po nich přišla na řadu skupina lidí se zdravotními problémy a nakonec pojedou speciální kabinou psychicky nejodolnější havíři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zkušenosti ze záchranných operacích v dolech se Radiožurnál ptal v Ranním interwiev báňského inženýra Pavla Pirunčíka

Zahájení evakuace horníků se o několik hodin zdrželo kvůli problémům s gumovými koly kapsle, které ji jistí, aby nemohla rotovat. Po vytažení pátého muže přerušila operaci na půl hodiny oprava kladkového kola, přes které vede lano k záchranné kleci. Pro případ dalších komplikací jsou připravené ještě dva fénixy, zatím ale jde všechno podle plánu.

Úspěch operace očekává i báňský inženýr Pavel Pirunčík z hlavní báňské záchranné stanice v Mostě. „Předpokládám, že v současné fázi záchranných prací už by záchrana měla dopadnout úspěšně a k žádným komplikacím nedojde. Komplikace mohly nastat při vrtání dlouhého širokoprofilového vývrtu, kterým jsou teď horníci vytahováni na povrch,“ řekl Pirunčík ve vysílání Radiožurnálu.

Zával v dole na měď a zlato uvěznil horníky pod zemí začátkem srpna. V dole San José strávili 69 dnů. To je nejdelší doba, po kterou lidé přežili uvěznění pod povrchem.

Martin Hromádka, David Koubek, Martina Hanáčková, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme