Záchranáři na severu Chile hledají více než stovku lidí

Počet obětí povodní na severu Chile stoupl na 25. Obyvatelé hlásí úřadům další příbuzné a blízké, o kterých nemají doposud žádné zprávy. Pohřešováno je na 125 osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ničivé pvodně na severu Chile si vyžádaly 25 obětí. Na 125 lidí je pohřešováno

Ničivé pvodně na severu Chile si vyžádaly 25 obětí. Na 125 lidí je pohřešováno | Zdroj: Reuters

Záchranáři se snaží najít pohřešované obyvatele pomocí pátracích psů. Práci jim ale ztěžují všudypřítomné nánosy bahna. Přes dva tisíce domů bylo při povodních úplně zničeno. Na šest tisíc budov bude potřebovat velké opravy.

Místní úřady rozdělily do nemocnic a ordinací na 100 tisíc vakcín proti žloutence. Očkuje se také proti chřipce. Dodávky elektřiny se už podařilo obnovit téměř do všech domů. Vodovody ale ještě zčásti nefungují.

Město Taltal je odříznuté od hlavní silnice. Okolo 10 tisíc zdejších obyvatel je tak zcela odkázáno na cisterny a zásoby balené vody.

Zasažené oblasti se budou z následků povodní vzpamatovávat i měsíce | Foto: Reuters

V hlavním městě kraje Atacama, v Copiapó, platí od pátku zákaz jízdy autem v odpoledních hodinách. Důvodem je čištění ulic a silnic od silných nánosů bahna.

Silné lijáky a následné povodně, sesuvy půdy a záplavy bahna zasáhly region Atacama začátkem minulého týdne. Oblast za normálních okolností patří díky nízkým srážkám k nejsušším místům na světě. Úřady odhadují, že obnova poničených měst a vesnic potrvá možná i měsíce.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme