Zaměstnanci v USA bojují s klimatizací. Muži v obleku snášejí zimu lépe než ženy

Svetr, šála a rukavice. Takové oblečení nosí do práce ženy ve Spojených státech amerických. Uprostřed parného léta se v klimatizovaných kancelářích třesou zimou. Muži snášejí nízké teploty kvůli takzvanému dress codu lépe než ženy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

manažer

manažer | Foto: stock exchange

Teploty v těchto dnech přesahují 30 stupňů Celsia a v ulicích Washingtonu je vedro a vlhko. Ale jen co vejdete do kanceláře, začnete se třást zimou.

Pro mnoho Američanů, především žen, je právě tohle realita letních měsíců. Problém je mimo jiné v mužském dress codu, tedy společensky přípustném oblečení.

„Ženy v létě nosí lehké oblečení, zatímco muži na sobě mají všechny vrstvy - nátělník, košili, kravatu, celý neprodyšný oblek. A právě oni ve velkých kancelářích často kontrolují ovládání klimatizace," usmívá se 27letá Kateland Oakesová a líčí poněkud kuriózní letní zážitky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnanci v USA bojují s klimatizací. Muži v obleku snášejí zimu lépe než ženy. Natáčela zpravodajka Lenka Kabrhelová

„Bylo to příšerné. V létě jsme do práce nosily malé přímotopy. Já vím, je to šílené, v době globálního oteplování takhle mrhat energií. Běžně jsem seděla v práci v rukavicích, šále a svetru. Když bylo nejhůř, zahřívala jsem se během pro kávu. Problém je v tom, že ve velkých kancelářích je teplota regulovaná centrálně a ani nemůžete otevřít okno.“

Dnes si mladá žena oblečená do pohodlného trička a šortek užívá příjemného klimatu sdílené kanceláře i vlády nad dálkovým ovládáním. Oakesová je coworkingovou administrátorkou a jak říká, kolegové se dokážou bez problémů na teplotě dohodnout.

Méně formální dress code pro muže

Muži v drtivé většině nemají problém s teplotou nastavenou na dobývání Arktidy, potvrzuje i David Zipper. Ředitel prestižního washingtonského inkubátoru 1776, který poskytuje zázemí mladým podnikatelům, mě vítá v moderně zařízeném kancelářském loftu.

Na sobě má košili a společenské kalhoty. S úsměvem dodává, že v předchozích zaměstnáních zažil mnohokrát situaci, kdy z něj v kravatě a obleku „jen lilo“.

„Problém je v tom, že zatímco ženy se můžou přiobléknout, muži mohou ve vedrech odložit jen určitý počet vrstev, pak už riskujete nařčení ze sexuálního obtěžování. I proto jsem spíš na straně těch, kdo se zastávají spíše chladnějších teplot,“ říká David.

Teplo přeje výrobcům nealkoholických nápojů. Oblíbené jsou i domácí limonády

Číst článek

Skutečné řešení bitvy o klimatizaci ale vidí v méně formálním dress codu pro muže.

„Přesně tam je třeba hledat řešení. V současném zaměstnání pracuji se start-upy, které jsou flexibilní i co se týče odívání. Můžete přijít do práce třeba v šortkách a uvolněnější šatník je naprosto běžný, a to nejenom v pátek, jako je zvykem ve velkých kancelářích,“ dodává David.

Jako mnozí další je i on přesvědčen, že letní genderové napětí by se uvolnilo, pokud by muži mohli přizpůsobit šatník roční době a chodit do práce oblečení jako letní gentlemani.

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme