Zasypaní horníci v Chile jsou po 17 dnech naživu

Všech 33 horníků, kteří před více než dvěma týdny uvízli v dole na severu Chile, je naživu. Oznámil to prezident země Sebastián Piňera. Záchranáři podle něj s horníky navázali kontakt, jejich vyproštění na povrch ale může trvat měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní horníků přijali šťastnou zprávu s nadšením

Příbuzní horníků přijali šťastnou zprávu s nadšením | Zdroj: ČTK

Horníci jsou uvěznění v hloubce zhruba 700 metrů od 5. srpna, kdy nastal zával v hlavní šachtě dolu na měď a zlato u města Copiapó.

Báňští odborníci, kteří slyšeli na dně šachty hlasité bušení, spustili do míst předpokládaného úkrytu zavalených sondu. Ta se pak na povrch vrátila se vzkazem napsaným na papíře: Všech 33 nás je v pořádku.

Prezident Piňera, který přijel na místo neštěstí, ukázal papír novinářům a příbuzným horníků. Dodal ale, že bude trvat nejméně 120 dní, než se podaří zavalené dostat na povrch.

Hlavní přístupovou cestu totiž zavalila padající skála, později se provalila i šachta na přívod vzduchu, kterou se záchranáři krátce po neštěstí k horníkům přiblížili. Bude tak nutné vyhloubit nový tunel.

Jídlo a další životní potřeby by měli horníci dostávat po celou dobu úzkou plastovou trubicí umístěnou do nově vyhloubeného vrtu. V dole jsou zásoby vody a ventilační šachty, které pomohou havířům přežít.

Martin Hromádka, Štěpán Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme