Země obkroužená zdmi uvězní jen sama sebe, řekl Obama před Valným shromážděním OSN

Americký prezident Barack Obama v úterý pronesl svůj poslední projev před Valným shromážděním OSN v New Yorku. Vyzval svět k větší otevřenosti a budování demokratických institucí. Kromě výzev k respektování důstojnosti všech lidí se ale kriticky obrátil i vůči některým konkrétním zemím a částem společností. Státníky vyzval, aby se pokusili snížit rozdíly mezi bohatými a chudými. Na bohaté státy zase apeloval, aby pomohly uprchlíkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na Valném shromáždění OSN v New Yorku

Barack Obama na Valném shromáždění OSN v New Yorku | Zdroj: Reuters

Ve svém projevu americký prezident mluvil o potřebě postavit se radikalismu a všem formám náboženských, národních, rasových i sexuálních předsudků. Za paradox dnešního světa označil stav, kdy miliardy lidí žijí lépe než kdykoli dřív, ale ve vztazích mezi státy panuje nedůvěra.

Ekonomický pokrok podle Obamy pomáhá snižovat chudobu a díky vědeckým objevům se daří vymýtit dřív nebezpečné nemoci. Zároveň ale upozornil, že svět nemůže být stabilní, pokud jedno procento nejbohatších vlastní 99 procent majetku. Státníci by se proto měli snažit takové rozdíly ve společnosti snížit.

Obama mimo jiné varoval před extremismem, krajním nacionalismem i populismem. Politiku směrem k „agresivnímu nacionalismu“ a „hrubému populismu“ vede podle Obamy lhostejnost.

Podle amerického prezidenta trendy v politice reflektují nespokojenost občanů. Národy by měly odmítat autoritářství a jít cestou otevřené společnosti.

Během projevu také zdůraznil, že všechny novodobé výzvy je ve stále propojenějším světě třeba řešit spoluprací, dialogem, a ne budováním zdí. OSN i všechny národy vyzval k otevřenosti: „Země obkroužená zdmi uvězní jen sama sebe."

„Myšlení, které preferuje vládu silných mužů před skutečnou demokracií, je špatné," řekl. „Naše společnost je plná nejistot, neklidu a sporů. Navzdory obrovskému pokroku, zatímco lidé ztrácejí důvěru v instituce, se vládnutí stává obtížnější a napětí mezi národy se dostává rychleji na povrch,“ uvedl Obama.

Globalizace podle Obamy odhalila a v některých momentech urychlila problémy, kterým regiony čelí. Dodal, že hlasy volající po globalizaci často ignorovaly, že vzniká nerovnost mezi lidmi.

V projevu se věnoval také uprchlické krizi - vyzval bohaté státy, které podle něj těží ze své geografické polohy, aby víc přispěly k jejímu řešení.

Konkrétní problémy, konkrétní země

Projev byl z velké většiny věnován úvahám o stavu světové politiky a řešení globálních problémů. V několika částech se ale věnoval i jednotlivým státům.

Rusko se podle něj snaží obnovit ztracenou slávu. Ruské vměšování do záležitostí jeho sousedů podle Obamy může být populární v Rusku a podporovat nacionalismus, zároveň ale může poškodit ruskou image a ohrozit bezpečnost země, upozornil.

Izrael si podle něj musí uvědomit, že nelze okupovat palestinská území věčně. Palestinci zase musejí ustat v obviňování a uznat legitimitu Izraele.

Obama řekl, že na světě je dnes víc demokracií než před 25 lety. Svět je také podle statistik v mnoha oblastech bezpečnější a zažívá větší prosperitu. Na druhé straně se ale potýká také s vyostřenějšími problémy, jako je uprchlická krize, terorismus nebo kolaps na Blízkém Východě.

Receptem je podle něj jít dopředu a nevracet se do minulosti. Několikrát také zmínil, že nikomu nechce vnucovat americký způsob života.

Pro Obamu je úterní vystoupení před valným shromážděním posledním ve funkci. Bílý dům opustí 20. ledna příštího roku.

Americký prezident mluvil před OSN o globálních problémech a světové politice | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme