Zemřel vlivný člen Nejvyššího soudu USA Antonin Scalia. Čeká se bitva o nástupce

Vlivný člen Nejvyššího soudu Spojených států Antonin Scalia zemřel ve věku 79 let na ranči na západě Texasu, který slouží jako luxusní rekreační středisko. Scalia, známý svými konzervativními názory, údajně zemřel z přirozených příčin. Podle tiskových agentur lze nyní očekávat velkou politickou bitvu o to, kdo Scaliu jen několik měsíců před prezidentskými volbami nahradí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší soudce Antonin Scalia byl známý svými konzervativními názory

Nejvyšší soudce Antonin Scalia byl známý svými konzervativními názory | Zdroj: Reuters

Republikáni požadují, aby nového soudce jmenoval až příští prezident. Naopak vůdce demokratické menšiny v Senátu Harry Reid prohlásil, že stávající prezident může a měl by okamžitě odeslat do Senátu svůj návrh na nového soudce.

Také demokratický kandidát na prezidenta Bernie Sanders vyzval Obamu ke jmenování silného soudce. „Někteří mí republikánští kolegové v Senátu mají zajímavý pohled na americkou ústavu. Nedovoluje podle nich demokratickému prezidentovi nahradit soudce Scaliu. S tím silně nesouhlasím,“ prohlásil.

Obamu nyní čeká bitva s republikány v Senátu, kde mohou zpožďovat potvrzení nového soudce v naději, že prezidentské volby v listopadu vyhraje republikánský kandidát. Pokud se však Obamovi podaří úspěšně prosadit Scaliova nástupce ještě před svým lednovým odchodem z Bílého domu, mohlo by to vést k příklonu soudu doleva. Stalo by se tak poprvé za několik desetiletí, poznamenala agentura Reuters.

Sám Obama je nyní na návštěvě Kalifornie. V krátkém prohlášení před novináři uvedl, že hodlá splnit svou ústavní povinnost a jmenovat na uvolněné místo nového člena nejvyššího soudu. Nijak nenaznačil, koho vybere, jen řekl, že tak učiní v pravý čas.

Soudce Scalia se podle listu San Antonio News-Express na ranči zúčastnil soukromého večírku. Když v sobotu nepřišel na snídani, personál vstoupil do soudcova pokoje, kde hosta našel mrtvého. Podle úřadů smrt nejspíše nastala z přirozených příčin.

K nečekané smrti soudce Scalia se na sociálních sítích vyjádřili i někteří současní kandidáti na prezidenta USA. Zatímco demokratický kandidát Bernie Sanders zůstal u vyjádření soustrasti Scaliově rodině, jeho stranická soupeřka Hillary Clintonová poznamenala, že zdržování volby Scaliova nástupce ze strany republikánů je zneuctěním americké Ústavy.

Republikánský kandidát Donald Trump nazval smrt Antonina Scalia za krok zpátky pro konzervativní hnutí a celou zem. Senátor Ted Cruz označil Scalia za amerického hrdinu.

Texaský guvernér Greg Abbott označil Scaliu za dobrého muže, vlastence a neochvějného obránce litery ústavy. Modlí se, aby takový byl i Scaliův nástupce.

Scaliu jmenoval členem Nejvyššího soudu ještě prezident Ronald Reagan v roce 1986. Soudce proslul doslovnou interpretací ústavy, hlasitě prezentovanými konzervativními názory a až skoro divadelní atmosférou v soudní síni.

Scalia se jako katolík italského původu stavěl proti interrupcím, homosexuálním sňatkům i proti pozitivní diskriminaci. Byl přívržencem trestu smrti i práva na držení zbraní. Agentura AP jej označila za nejvíce provokativního člena nejvyššího soudu, který využíval svůj bystrý intelekt a misionářský zápal k tomu, aby soud posunul co nejvíce doprava.

Americká vlajka před budovou Nejvyššího soudu visí na znamení smutku tzv. na půl žerdi | Foto: Reuters

ČTK, Kristina Roháčková, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme