Zemřela bývalá první dáma USA Nancy Reaganová, bylo jí 94 let

Hollywoodská herečka a bývalá první dáma Spojených států Nancy Reaganová zemřela ve věku 94 let doma v Los Angeles. Reagonova prezidentská knihovna uvedla, že jí selhalo srdce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá první dáma USA Nancy Reaganová

Bývalá první dáma USA Nancy Reaganová | Zdroj: Reuters

Nancy Reaganová strávila v Bílém domě dohromady 8 let. Jejím mediálně nejznámějším projektem ve funkci první dámy byla protidrogová kampaň "Just Say No". Později také podporovala výzkum léčby Alzheimerovy choroby, kterou trpěl její manžel. Ona sama bojovala s rakovinou prsu, kterou jí lékaři diagnostikovali v 80. letech minulého století.

Od mládí se věnovala herectví. V letech 1949 až 56 si hrála v jedenácti filmech. Právě v Hollywoodu se seźnámila se svým budoucím manželem. Ronalda Reagana si vzala v roce 1952 a měla s ním dvě děti.

Reagan byl americkým prezidentem v letech 1981 až 1989. Dožil nejvyššího věku ze všech amerických prezidentů. Do úřadu poprvé vstoupil v roce 1981 a po obě funkční období prosazoval tvrdý postup proti bývalému Sovětskému svazu. Jeho zahraniční politika je spolu s nástupem Michaila Gorbačova považována za jednu z hlavních příčin zhroucení komunistických režimů v Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někdejší první dámu Spojených států Nancy Reaganovou přiblížil profesor historie na Bostonské univerzitě Igor Lukeš

Za zásluhy o pád komunismu ve střední a východní Evropě dostal Reagan v roce 1999 české státní vyznamenání Řád Bílého lva. Zemřel v roce 2004 po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou. U jeho lůžka byla jeho žena Nancy a členové rodiny.

„Myslím, že Američané si ji budou pamatovat jako velkou vlastenku, která v rozhodujících letech studené války stála spolehlivě při svém manželovi,“ říká o Nancy Reaganové profesor historie na Bostonské univerzitě Igor Lukeš.

„Budou si ji pamatovat jako dámu, která svým úsměvem dokázala rozsvítit každé jakkoliv temné prostředí, a budou si ji pamatovat jako první dámu, která svým vkusem a smyslem pro krásu v 80. letech pozvedla Washington z tehdy ještě ospalého, skoro jižanského města v moderní metropoli, kterou je dnes.“

Bývalá první dáma USA Nancy Reaganová | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme