Žena odnesla k recyklaci starý počítač, sběratel za něj zaplatil miliony

Zaměstnanci recyklačního centra v americkém San Francisku se snaží vypátrat ženu, která jim přinesla starý počítač. Ukázalo se, že zmíněný stroj rozhodně nepatří do šrotu, ale spíš do výstavní vitríny. Je to totiž jeden z prvních applů, sestavený spoluzakladatelem společnosti Stevem Wozniakem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Applů první generace se vyrobilo asi 200 kusů. Dochovalo se jich asi 63.

Applů první generace se vyrobilo asi 200 kusů. Dochovalo se jich asi 63. | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Zmíněná recyklační společnost prodala počítač soukromému sběrateli za 200 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi pět milionů korun. Bývalou majitelku zaměstnanci hledají, protože jí chtějí dát polovinu částky.

Prý si pamatují, jak žena vypadala – v dubnu jim přivezla několik krabic se starou elektronikou, kterou posbírala při vyklízení domu po smrti manžela.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kuriózním objevu jednoho z prvních počítačů Apple mluvila redaktorka Tea Parkanová

Že má mezi starými kabely a klávesnicemi takový sběratelský poklad, zřejmě žena netušila. Applů první generace se vyrobilo asi 200 kusů, má se za to, že do dneška se jich dochovalo jen asi 63.

Zmiňovaný Apple sestavoval spoluzakladatel stejnojmenné společnosti Steve Wozniak – psal se rok 1976 a jako dílna mu sloužila garáž v domě rodičů Steva Jobse, dalšího spoluzakladatele Applu.

„Základní desku toho počítače jsem postavil sám, protože jsem chtěl, aby všechny čipy byly perfektně umístěné. Trvalo mi to týdny, pracoval jsem obvykle až do rána. To léto, kdy jsem postavil první Apple, jsem cítil, že se blíží revoluce. Kromě toho – odjakživa jsem chtěl mít svůj vlastní počítač,“ líčil slavný „Woz“ magazínu Bloomberg loni v zimě.

Tento magazín zařadil první Apple mezi nejinovativnější vynálezy posledních 85 let.

Tea Veseláková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme