Zmíní Trump nevěru Billa Clintona? Prezidentští kandidáti se střetnou v klíčové debatě

Američtí prezidentští kandidáti se chystají na jednu z klíčových debat předvolební kampaně. Hillary Clintonová a Donald Trump se střetnou ve chvíli, kdy republikánský kandidát čelí tvrdé kritice vlastní strany a dokonce výzvám k odstoupení. Důvodem jsou obscénní komentáře na adresu žen, které Trump pronesl v roce 2005. Clintonová a Trump se utkají na půdě univerzity ve městě Saint Louis.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Clintonová při debatě s Trumpem

Clintonová při debatě s Trumpem | Zdroj: Reuters

Američtí komentátoři už dva dny prakticky nepřetržitě mluví o tom, zda právě výroky, ve kterých se Donald Trump chlubí historkami o líbání a osahávání žen vulgárním jazykem a až útočným stylem, mohou znamenat konec jeho kampaně.

Republikánský kandidát se ale jen pár hodin před druhou předvolební debatou snažil jakékoliv podobné spekulace skrze sociální sítě umlčet. „Obrovská podpora (kromě některých republikánských „lídrů“). Děkuji vám,“ napsal na twitteru.

V příspěvku tak naráží na některé své spolustraníky, kteří mu kvůli obscénním prohlášením na adresu žen odříkají svou podporu. Víc než 60 prominentních republikánů včetně viceprezidentského kandidáta Mika Pence výroky odsoudilo.

Podporu stáhlo i mnoho vlivných lídrů strany včetně senátora Johna McCaina nebo bývalé ministryně Condoleezzy Raisové. Někteří republikáni dokonce otevřeně řekli, že Donalda Trumpa volit nebudou a zvolí namísto něj Hillary Clintonovou.

Nevěděl, že bude kandidovat

Na obranu republikánského kandidáta se postavil třeba bývalý starosta New Yorku a poradce Donalda Trumpa Rudy Giuliani, který zároveň odmítl jakékoliv dohady o tom, že by Trump v kampani skončil.

„V kampani bude pokračovat. V primárkách ho zvolilo víc republikánů, než kohokoliv jiného před tím. Dluží jim to,“ řekl Giuliani s tím, že v době, kdy byla nahrávka pořízena, Trump ještě nevěděl, že bude kandidovat na prezidenta.

Podle něj může Trump během druhé debaty přejít do protiútoku a zmínit nevěru manžela Hillary Clintonové a bývalého prezidenta Billa Clintona.

Manažer kampaně demokratické kandidátky Robby Mook před debatou v Saint Louis vyzdvihl, že diskuse je mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou, nikoliv Donaldem Trumpem a Billem Clintonem. Demokratická kandidátka se podle něj bude soustředit na aktuální problémy.

Podle amerických komentátorů stojí Trump před těžkým úkolem. Během debaty musí ustát útoky ze strany Hillary Clintonové, ale také zastavit odliv republikánů, kteří ho podporují.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme