Australská policie zadržela 15 osob podezřelých z přípravy teroristického útoku

Při rozsáhlé operaci zadržela australská policie 15 osob podezřelých z přípravy teroristického útoku. Na 800 policistů prohledalo více než dvě desítky objektů v Sydney i ve městech Brisbane a Logan na východě země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australská policie prohledala při rozsáhlé protiteroristické operaci desítky domů ve třech městech

Australská policie prohledala při rozsáhlé protiteroristické operaci desítky domů ve třech městech | Zdroj: ČTK

K zátahu vedly podle premiéra Tonyho Abbotta obavy, že se násilníci pokusí spáchat „demonstrativní“ vraždu.

Místní televizní stanice ABC oznámila, že teroristé chtěli v Sydney unést náhodného občana, zakrýt ho vlajkou islamistů a před kamerou mu setnout hlavu. V Austrálii je asi půl milionu muslimů, polovina z nich žije v Sydney.

Jeden ze zadržených byl podle policie obviněn z těžkých zločinů spojených s terorismem a ještě dnes by měl stanout před soudem. Povahu obvinění policisté odmítli blíže komentovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie v Austrálii zadržela 15 lidí podezřelých z přípravy teroristického útoku. O tématu mluvila Ivona Šabatská z VŠE

Akce proběhla jen několik dnů poté, co bylo v Austrálii vydáno varování před teroristickým útokem. Toho se údajně měli dopustit místní stoupenci radikální extremistické skupiny Islámský stát.

„Policisté se domnívají, že zadržená skupina měla v úmyslu naplánovat a provést v Austrálii násilné akty,“ prohlásil zástupce velitele australské federální policie Andrew Colvin. „Tyto násilné činy měly být provedeny náhodně na veřejnosti,“ dodal.

Minulý týden zadržela australská policie v Brisbane dva muže, kteří se údajně připravovali na odjezd do Sýrie, verbovali dobrovolníky a shromažďovali peníze pro stoupence teroristické sítě Al-Káida. Dnešní razie v Brisbane podle Colvina na tuto akci navazovala.

Podle Ilony Šabatské ze Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka Vysoké školy ekonomické spáchaly islamistické organizace v Austrálii v minulosti již několik teroristických útoků.

„Cílem těchto útoků bylo zastrašování lidí. Jsou to činy spíše politicky motivované než náboženského rázu, násilné činy spíše izolovaného charakteru, které měly za cíl poukázat na nějaký protest a častokrát to bylo i to, že například Austrálie je hlavním spojencem Spojených států amerických a Evropské unie a účastnila se invaze v Afghánistánu v roce 2001 na straně spojenců nebo v Iráku v roce 2003,“ přibližuje.

Pavel Novák, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme