Česko pomohlo vybudovat první domky pro Filipínce postižené tajfunem Hayian

Prvních 30 rodin na filipínském ostrově Panay se nastěhovalo do nově postavených domků, které vznikly díky sbírce české pobočky charitativní organizace ADRA a českého ministerstva zahraničí. Ostrov skoro před rokem zpustošil tajfun Hayian.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový a starý dům Jeffreyho

Nový a starý dům Jeffreyho | Foto: ADRA

Do nových domků se nastěhovalo 30 rodin. Jsou to hlavně ti nejzranitelnější – rodiny s mnoha dětmi, vdovy, které zůstaly s dětmi samy, nebo staří lidé a zdravotně postižení.

Obrazně se dá říct, že je to prvních 30 vlaštovek, protože ADRA do konce roku na ostrově Panay celkem postaví 80 domků a dalších 90 jich opraví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko pomohlo vybudovat domky pro Filipínce postižené tajfunem Hayian. Byly postaveny díky sbírce organizace ADRA a ministerstva zahraničí

„Není to žádná složitá stavba, konstrukce je z bambusových kmenů, střecha je z přírodních materiálů, ze sušených palmových listů, případně některé střechy jsou plechové,“ popsala přímo z Filipín mluvčí ADRA Kateřina Piechowiczová.

Domky staví místní dělníci. Ti jsou rádi, protože mají práci, o kterou je po tajfunu nouze. Náklady na postavení jednoho domku, bez započtení mezd za práci, jsou asi 17 tisíc korun. Pro představu – tato částka se dá nashromáždit, když se pošle 600 dárcovských esemesek.

Loni tajfun Hayian jen na Filipínách zničil přes milion příbytků. Příbytky postavené organizací ADRA další tajfuny nejspíš nepřečkají, protože to nejsou pevné domy na desítky let. Jsou ale pečlivě postavené a alespoň ty běžné bouře, které přicházejí každoročně, by měly vydržet.

Obdarovaní lidé byli podle mluvčí ADRA Kateřiny Piechowiczové dojatí. „Pro ty lidi, kteří tam budou žít, to může být domov, který bude trvalý. On samozřejmě asi nevydrží, protože ty tajfuny přicházejí pravidelně, ale oni se o něj budou starat jako o svůj trvalý domov.“

Stavba nového domku | Foto: ADRA

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme