Arménský soud uvalil na ‚vora v zakoně‘ Soghojana třicetidenní vazbu

Na třicet dnů do vazby poslal soud v arménském Jerevanu kriminálního bosse Andranika Soghojana. Loni v zimě takzvaného ‚vora v zakoně‘ soud v Praze v nepřítomnosti odsoudil k 22 letům vězení za objednání vraždy jeho krajana. Arménie má ale v ústavě napsáno, že své občany nevydává a ani nemůže vykonávat rozsudky cizích soudů na svých občanech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Zdroj: Vězeňská služba ČR

Soghojan skončil podle rozhodnutí jerevanského soudu v centrální věznici Nubarašen. Má tam být 30 dnů.

O jeho umístění do vazby požádala Generální prokuratura Arménie. Napsal to server Novosti Armenii. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřiny Hrochové ale nejde o vydávací vazbu.

„Vydání občanů Arménie odporuje podle sdělení arménské strany jejich ústavě. Takže je v tom trošku zmatek,“ poznamenala Hrochová.

Soghojana zadržela policie v Jerevanu na základě mezinárodního zatykače. 1. září totiž nenastoupil 22letý trest, ke kterému ho odsoudil Městský soud v Praze za objednání vraždy.

Co bude s odsouzeným bossem arménského podsvětí dál, má soud v Jerevanu rozhodnout v nejbližších dnech.

Soghojan si podle pravomocného rozsudku objednal vydírání a poté i vraždu arménského podnikatele, který odmítal dát 500 tisíc dolarů do společné pokladny ruskojazyčného mafiánského klanu, takzvaného obščaku.

Vrah najatý v roce 2007 se ale dvakrát spletl. Nejprve na pražském Václavském náměstí pobodal jiného Arménce, o několik dní později pak zaměnil vozy a omylem na Vinohradech zastřelil řidiče společnosti Sazka.

Pavel Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme