Filipíny se zahalily do smutku, lidé si připomínají rok od ničivého tajfunu Haiyan

Filipínci dnes vzpomínají na oběti tajfunu Haiyan. Před rokem zahynulo téměř osm tisíc lidí a více než čtyři miliony obyvatel vyhnala přírodní katastrofa z jejich domovů. Zemi v jihovýchodní Asii zasáhl tajfun 8. listopadu 2013 rychlostí 315km/h. Stal se tak vůbec nejsilnějším v historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filipínci si připomínají Památku zesnulých i první rok od řádění tajfunu Haiyan

Filipínci si připomínají Památku zesnulých i první rok od řádění tajfunu Haiyan | Foto: Robert Mikoláš

„Vydáme se k památníku obětí, k hromadnému hrobu, ve kterém je pohřbeno 2500 lidí. V celém městě pak zapálíme svíčky, abychom zavzpomínali na všechny, kteří úder tajfunu nepřežili,“ říká starosta města Tacloban Alfred Romualdez.

Podobné smuteční obřady proběhnou i v dalších postižených obcích. Do většiny z nich se rok od katastrofy vrátil život, jejich obnova ale potrvá dlouhá léta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filipínci vzpomínají na oběti tajfunu Haiyan. Před rokem zabil téměř 8000 lidí a miliony vyhnal z domovů. Natáčel zpravodaj Robert Mikoláš.

„Mé dítě se nedokázalo dostat z domu, zůstalo tam uvězněné. Manžel ho kvůli silnému větru a stoupající hladině vody neměl šanci osvobodit. Střecha ulétla pryč, a když přišla další obří vlna, spláchla dům i s naším synem,“ vzpomíná Edna Book sedící před jedním z bílých křížů, které zaplnily pláň v údolí nad Taclobanem.

„Hledali jsme jeho tělo, ale nenašli. Bylo pro nás hodně těžké se s tím vyrovnat a přiznat si, že náš syn, kterému bylo teprve 19 let, a život měl před sebou, už nikdy nepřijde. Teď se za něj aspoň modlíme, i když přesně nevíme, kde jeho tělo leží,“ dodává a zapaluje svíčku.

Stejně jako tisíce dalších pozůstalých, otců, matek, prarodičů i sourozenců, kteří rok po tragické události vzpomínají a modlí se za oběti tajfunu Haiyan neboli Yolanda, jak mu místní říkají.

Lidé žijí ve stanech, chybí nové byty

Ulice Taclobanu, Pala i dalších měst a obcí zaplavilo moře světýlek, která mají být zároveň symbolem obnovy.

„Podobně silný tajfun nás zasáhl v roce 1912, tedy před více než sto lety. Nikdo nám ale neřekl, jaké tehdy byly následky. Takže naší povinností nyní je nejen varovat příští generace, ale také se na podobné katastrofy lépe připravit. Změny klimatu jsou evidentní a my se musíme poučit. I proto chceme postavit evakuační centra i varovné systémy,“ říká starosta Romualdez.

Podle něj je také nezbytné postavit mnohem odolnější domy. Dodnes totiž asi 14 tisíc rodin nemá ve městě pevnou střechu nad hlavou a čeká na nové byty.

Tajfun Haiyan za sebou nechal zpustošená města a vesnice | Foto: Robert Mikoláš

„Stále přežíváme ve stanu. Přesto jsme rozhodnutí tady zůstat a modlíme se za lepší budoucnost. Máme ještě dvě děti a uděláme maximum, abychom jim zajistili důstojný život. Stejně nemáme kam jinam jít,“ rozhodí rukama paní Edna Book.

Bez podpory druhých se na vlastní nohy ani ona, ani statisíce dalších nepostaví. Pomoc zatím přichází především ze zahraničí.

Vláda filipínského prezidenta Benigna Aquina chce ale v příštích šesti letech uvolnit v přepočtu více než 70 miliard korun.


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme