Letadla už nebudou mizet. Austrálie zkouší nový systém sledování letů

Austrálie vyzkouší spolu s Indonésií a Malajsií nový systém sledování dálkových letů nad oceánem. Podnět ke změně dalo nevysvětlené zmizení letu MH370 nad Indickým oceánem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A330, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Airbus A330, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Rozdíl ve sledování má být poměrně velký. Nová metoda bude stroj sledovat minimálně každých patnáct minut oproti předchozím třiceti až čtyřiceti minutovým intervalům.

V případě, že se letadlo z nějakého důvodu odchýlí od původní trasy, bude ho moci nový systém téměř nepřetržitě automaticky monitorovat.

„Austrálie je v leteckém provozu zodpovědná za 11 procent celého světa a velkou část z toho tvoří oceány. Máme proto mimořádný zájem o to, abychom byli schopní účinně a efektivně sledovat letadla pohybující se v našem regionu,“ informoval o testování nové metody místopředseda australské vlády Warren Truss.

Let MH370 z Kuala Lumpur do Pekingu zmizel z radarů nad Indickým oceánem loni v březnu. Na palubě Boeingu 777 cestovalo 239 lidí. Kam zmizelo letadlo, a co se stalo s pasažéry, se nepodařilo objasnit.

Hledání trosek malajsijského letadla bylo vůbec nejdražší v historii letectví.

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme