U Kamčatky se převrátila ruská rybářská loď, v ledové vodě utonulo přes 50 lidí

Nejméně 56 lidí utonulo při havárii ruské rybářské lodi Dálný východ v Ochotském moři u břehů Kamčatky. Na palubě bylo 132 námořníků a rybářů z několika zemí. Asi šest desítek lidí se podařilo zachránit a nejméně deset námořníků je nezvěstných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská rybářská loď stejného typu jako ztroskotaný Dálný východ

Ruská rybářská loď stejného typu jako ztroskotaný Dálný východ | Zdroj: ČTK

Záchranné operace v Ochotském moři se účastnilo asi 1500 lidí. Na místě zasahovaly skoro tři desítky lodí spolu s vrtulníky. Kvůli počasí a začínající tmě to však měli záchranáři velmi obtížné.

Na konec se po lidech, kteří mohou být ještě uvězněni v trupu lodi, bude pátrat až zítra. „Záchranná operace bude pokračovat, až se rozední,“ oznámil Alexandr Solovjov z ruského ministerstva pro mimořádné situace.

„Padesát sedm osob se podařilo zachránit a teď jsou na palubě lodi Andromeda, 24 z nich jsou cizinci,“ řekl Solovjov.

Na lodi byli převážně Rusové, kterých bylo 78 včetně většiny lodního personálu. Ale plavidlem jeli také třeba občané Barmy, Ukrajiny, Litvy a Vanuatu.

Andromeda veze na ostrov Sachalin také těla 48 obětí. Plavba potrvá tři dny, během ní by měl na loď přivézt vrtulník skupinu lékařů. Někteří zachránění byli v bezvědomí nebo byli podchlazení.

Dvě verze

Prokuratura zatím počítá se dvěma základními verzemi. Podle jedné najela více než stometrová loď na plovoucí kru, která prorazila trup zhruba v oblasti strojovny. Do 15 minut se loď potopila. Podle některých zdrojů posádka ani nestačila vyslat nouzový signál.

Druhá vyšetřovací verze uvádí, že mohly být přetížené sítě. Podle agentury Interfax v nich bylo až 80 tun ryb. Při navíjení sítí se loď, která už měla poměrně málo pohonných hmot, převrátila a následně potopila.

Přesné příčiny ale objasní až vyšetřování. Už teď je ale jasné, že se na lodi nedodržovaly bezpečnostní předpisy. Na palubě mělo být jen 60 až 70 lidí, ve skutečnosti jich tam však bylo 132, přičemž maximální kapacita je 90.

Loď, která za treskami a sledi vyplula v lednu, nejspíš cestou nabírala nelegální zaměstnance. Ti zpracovávají ryby přímo na lodi, kde je konzervárna i mrazicí boxy.

Martin Dorazín, mka, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme