Energie ze zdolání nejvyšší hory je silnější než jaderná zbraň, prohlásil Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zdolal nejvyšší horu v zemi a stal se silnějším než jaderná zbraň. Nejde o nějaký vtip, ale zcela vážně míněnou propagandu médií jedné z nejuzavřenějších zemí světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-un vylezl na posvátnou horu Pektu, která stojí na hranici mezi KLDR a Čínou.

Na zveřejněném snímku stojí na zasněženém vrcholku hory, rozkročený, čelem proti dujícímu větru, přesto s úsměvem na tváři. Za ním pak vychází slunce, což vše ještě umocňuje.

K výstupu Kim nezvolil sportovní oblečení z moderních materiálů, které by ho ochránily před mrazem a vlhkem, ale vsadil na společenskou eleganci. Na sobě má dlouhý černý zimní kabát, oblekové kalhoty a kožené špičaté černé boty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severokorejský vůdce Kim Čong-un prý zdolal nejvyšší horu KLDR Pektu. Více od redaktora Roberta Mikoláše

Na horu vystoupal společně se stovkami bojových pilotů a činitelů vládnoucí Strany práce. Cílem Kimovy návštěvy v regionu bylo prý setkat se s piloty Korejské lidové armády, kteří dokončili cestu po místech válečných bitev v oblasti.

Po zdolání vrcholu vůdce prohlásil, že výstup na posvátnou horu dodává duševní energii, která je silnější než nukleární zbraně.

Budování kultu osobnosti, rozšířené za Kim Čong-unova otce, nabývá v poslední době opět na síle. Nedávno byly v KLDR údajně vydány nové školní osnovy, v nichž se tvrdí, že současný vůdce země uměl už ve třech letech řídit auto.

O otci současného vládce se tradovalo, že dokázal číst myšlenky. Je prý dokonce i po smrti vzpruhou pro mnohé severokorejské sportovce.

Pektu je pro Severokorejce posvátným vrcholem. Hora vysoká 2744 metrů je obestřena množstvím legend. Severokorejští školáci se ale učí jedinou, která souvisí s Kim Čong-ilem.

Bývalý diktátor se totiž, podle oficiálního životopisu, narodil právě na hoře Pektu. Jeho narození údajně ohlásily vlaštovky svým zpěvem, navíc v tu chvíli rozkvetly květiny, nad horou se vytvořila dvojitá duha a na obloze se zjevila hvězda na znamení narození budoucího vůdce. A to bez ohledu na to, že ruské prameny uvádějí, že se narodil v někdejším Sovětském svazu na Sibiři.

Pojede do Moskvy, nebo do Číny?

Kim Čong-unovi ale v posledních dnech a týdnech věnují velkou pozornost nejen domácí, ale i zahraniční média, a to kvůli jeho možné účasti na vojenské přehlídce v Moskvě u příležitosti konce 2. světové války v Evropě.

Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka Kim do Moskvy nepřijede.

Kim Čong-un však dostal i pozvánku od Číny, která chce oslavit 70. výročí konce 2. světové války začátkem září. Jisté je, že jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje už účast odmítla, a to právě i kvůli tomu, že by se mohla s Kim Čong-unem sejít.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme