Hongkong odmítl volební reformu navrženou Pekingem, Čína varuje před chaosem

Hongkongští zákonodárci odmítli kontroverzní volební reformu prosazovanou komunistickou vládou v Pekingu. Navržená změna měla umožnit přímé volby správce Hongkongu v roce 2017, voliči by ale podle ní mohli vybírat jen z kandidátů, které předem schválí nominační výbor ovládaný přívrženci čínské vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodemokratičtí demonstranti slaví

Prodemokratičtí demonstranti slaví | Zdroj: Reuters

Proti návrhu hlasovalo 28 poslanců. Pro schválení by přitom bylo třeba 47 hlasů z celkového počtu 70 poslanců. Ve svém zdůvodnění uvedli, že návrh nezajišťuje přímé a svobodné volby. Většina propekingských poslanců sněmovnu těsně před hlasováním opustila.

Čína se snaží prosadit návrh, podle kterého by nejprve o osudu kandidátů na nejvyššího představitele Hongkongu rozhodovalo 1200 členů propekingského nominačního výboru. Uchazeč, který by získal nejméně 120 hlasů, by tak postoupil do druhého kola, tam by však potřeboval minimálně 600 hlasů.

Proti návrhu hlasovalo 28 poslanců | Foto: Reuters

Teprve poté by vybrané dva až tři kandidáty volili sami občané. Na veto parlamentu už reagovala čínská média, podle kterých může Hong Kong zachvátit chaos.

Reforma už vloni vyhnala do ulice desetitisíce prodemokratických aktivistů a studentů, kteří přes dva měsíce okupovali i finanční a obchodní čtvrti bývalé britské kolonie. Před parlamentem se i dnes shromáždili odpůrci i příznivci reformy a po vyhlášení výsledku hlasování vypukly mezi oběma tábory potyčky.

Bývalá britská kolonie patří od roku 1997 Číně. Na základě britsko-čínské smlouvy si měla zachovat ekonomickou a politickou nezávislost na Pekingu.

Hongkong má vlastní měnu, politické strany, existuje tu svoboda projevu a od Číny ho dělí přísně střežená hranice. Plnou demokracii Hongkong přesto nemá.

Propekingští demonstranti | Foto: Reuters

Robert Mikoláš, Zdenka Turková, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme