Z tlampačů na 38. rovnoběžce opět zní hudba, Soul obnovil vysílání do KLDR

Na nejpřísněji střežené hranici světa zní hudba. Jižní Korea totiž v reakci na poslední jadernou zkoušku KLDR obnovila propagandistické vysílání. Severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi, který údajně slaví 33. narozeniny, Soul hraje i písně symbolizující jeho krutovládu a posílá kritické vzkazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejský voják u tlampačů, které směrem do KLDR opět vysílají protirežimní propagandu

Jihokorejský voják u tlampačů, které směrem do KLDR opět vysílají protirežimní propagandu | Zdroj: ČTK

V demilitarizované zóně rozdělující Korejský poloostrov zní zejména dvě na jihu populární skladby.

Balada od populární jihokorejské zpěvačky Lee Ae-ran s názvem A Centennial Life, v níž zpívá o mrtvém andělovi, a také jeden z posledních korejských popových hitů s příznačným názvem Bang, bang, bang.

Symbolické hudební rány od dnešního poledne tamního času duní nad hlavami tisíců vojáků po obou stranách hranice, a to z obřích tlampačů. Směrem do KLDR se pak linou i kritická vyjádření na adresu Kimova režimu a jeho v pořadí už čtvrté jaderné zkoušky.

Až do vzdálenosti deseti kilometrů jsou také slyšet slova o tom, že vývoj jaderných zbraní v Severní Koreji vtahuje její občany do ještě obtížnější ekonomické situace.

Obě Koreje se loni dohodly na zastavení propagandistického vysílání od 25. srpna, Soul ho tak obnovuje po necelých pěti měsících.

Obě země posílily své pohraniční jednotky

Pchjongjang podle Soulu na obnovené propagandistické vysílání reagoval posílením předsunutých vojenských hlídek na společné hranici.

To samé ale učinila i Jižní Korea. Její vojáci jsou v krizové oblasti v nejvyšší bojové pohotovosti, Soul navíc v místech, kde jsou umístěny tlampače, rozmístil i dělostřelecké jednotky.

Severní Korea totiž proti vysílání opakovaně protestuje, považuje ho dokonce za válečný akt, i proto loni v srpnu na tlampač vypálila raketu. Na to Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou.

I z tohoto důvodu dnes také britský ministr zahraničí Philip Hammond, který je na návštěvě Japonska, vyzval Soul ke zdrženlivosti. Ve čtyři kilometry široké demilitarizované zóně už několikrát došlo ke střetům, které by mohly přerůst v ozbrojený konflikt.

Vedle propagandy ale Jižní Korea reagovala na jaderný test i vojensky. Soul požádal Spojené státy o vyslání mohutného vojenského kontingentu, konkrétně o bombardéry B-52 a B-2, neviditelné stíhačky F-22, jaderné ponorky i letadlovou loď Ronald Reagan. Hledá však i možnost ekonomických a diplomatických sankcí.

Severní Koreu kritizuje i Peking

Čína, bez jejíž ekonomické podpory by Severní Korea prakticky rychle zkolabovala, se ke kritice připojila. Navíc už sáhla k některým restriktivním opatřením. Peking zakázal mimo jiné přechod přes hraniční most mezi provincií Ťi-lin a KLDR.

Mluví se o přerušení výstavby společné příhraniční ekonomické zóny, což může tvrdě postihnout i mnoho čínských obchodníků, i proto se v oblasti rychle šíří protiseverokorejské nálady.

Severni Korea (KLDR) - jaderný program | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme