Jihozápad Japonska zasáhla série zemětřesení, úřady hlásí devět mrtvých

Jihozápad Japonska dnes zasáhla dvě zemětřesení o síle kolem až 6,5 stupně. V postižených oblastech se zřítily dvě desítky budov, pod troskami jsou stále uvězněni lidé. Lékaři už ošetřili zhruba stovku zraněných. Úřady hlásí nejméně devět mrtvých, původně uváděly dvě oběti. Zraněných je několik stovek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé města Kumamoto našli úkryt na místní radnici

Obyvatelé města Kumamoto našli úkryt na místní radnici | Zdroj: ČTK

Zemětřesení zasáhla oblast města Kumamoto na japonském ostrově Kjúšú.

Otřesy o síle 6,4 stupně začaly kolem půl desáté večer místního času. Později přišlo další zemětřesení o síle 5,7 stupňů, poté ještě řada menších otřesů, upřesnila japonská meteorologická agentura.

Mnoho lidí podle japonské zpravodajské stanice ANN News přespává venku v zaparkovaných autech, ve školách a nemocnicích.

Na japonském ostrově Kjúšú jsou tři jaderné elektrárny. Zatím ale nejsou hlášeny žádné komplikace. Nehrozí ani vlna cunami. Z obavy před dalšími otřesy byl preventivně omezen provoz rychlovlaků.

Velmi silné otřesy o síle devíti stupňů zasáhly Japonsko před pěti lety. Následná přívalová vlna cunami si tehdy vyžádala 18 879 obětí a nezvěstných. Přibližně 410 tisíc lidí muselo být evakuováno. Vážně poškozena byla také jaderná elektrárna ve Fukušimě, ze které unikla radiace.

Jih Japonska zasáhla dvě zemětřesení | Foto: ČTK/AP

Marie Machytková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme