Jihojaponské město Kumamoto zasáhlo další silné zemětřesení

Další zemětřesení zasáhlo oblast u japonského města Kumamoto na ostrově Kjúšú. Informuje o tom agentura Reuters. Otřesy půdy následovaly den poté, co si zemětřesení na jihozápadě Japonska vyžádalo devět mrtvých a kolem 800 zraněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořádková policie v Mašiki zkoumá stupeň poničení domů

Pořádková policie v Mašiki zkoumá stupeň poničení domů | Zdroj: ČTK

Údaje o síle zemětřesení se liší. Podle původních zpráv geologové naměřili 7,4 magnitudy, americké servery jako CNN nebo Los Angeles Times zmiňují otřesy o síle 7, respektive 7,1 stupňu. Japonské úřady nejdřív vydaly varování před cunami, pak ho ale stáhly.

Oblast kolem města Kumamoto na ostrově Kjúšú zasáhlo už včera večer zemětřesení o síle 6,5 stupně. Na 44 tisíc lidí strávilo noc v provizorních přístřešcích, někteří z nich se ale už vrátili domů.

OBRAZEM: Japonci po zemětřesení prohledávají trosky, našli živé dítě

Číst článek

V noci na dnešek kamery zachytily záchranu osmiměsíční holčičky z trosek ve městě Mašiki, které se nachází poblíž epicentra zemětřesení a patřilo k nejhůře postiženým oblastem.

Matka, dědeček, babička a starší bratr děvčátka byli v okamžiku otřesů v obývacím pokoji nebo v kuchyni a všichni zemětřesení přežili. Malá holčička, která spala v jiném pokoji, byla z domu vynesena zhruba šest hodin po otřesech.

Ve městě se zřítila řada budov, další domy přišly o střechy či mají rozbitá okna. Poškozen byl i starý hrad, u něhož se sesypala část zdi. Osm z devíti obětí zemětřesení bylo z Mašiki.

V některých regionech byly přerušeny dodávky elektřiny a pitné vody, podle agentury AFP zůstává bez proudu stále téměř 12 tisíc domácností a bez vody téměř 25 tisíc domácností. Na pomoc postiženým vláda povolala 1600 vojáků, kteří asistují při prohledávání a odklízení trosek.

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme