Češi se pokusili na Nový Zéland propašovat 20 kilo pervitinu, jsou ve vazbě

Novozélandští celníci na letišti v Aucklandu ve čtvrtek zadržela Čecha a Češku, kteří převáželi 20 kilogramů pervitinu. Jde o rekordní množství drog, které se podařilo zadržet na novozélandském letišti přímo u cestujících. Podle českého ministerstva zahraničních věcí jsou ve vazbě a čekají na další řízení. Podle novozélandského serveru Otago Daily News jim v případě usvědčení a potrestání hrozí až doživotní trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pervitin

Pervitin | Foto: Policie ČR

Pašovaných 20 kilo pervitinu by se na novozélandském černém trhu rozprodalo v přepočtu asi za 320 milionů korun. Čeští pašeráci byli odhaleni na letišti v Aucklandu po příletu z thajského Bangkoku. Pervitin měli schovaný v tajných schránkách vytvořených ve dnech dvou zavazadel, s nimiž cestovali.

„Naši celníci zastavili na letišti muže a ženu. Zkontrolovali jejich dvě zavazadla, ve kterých našli celkem 20 kilogramů metamfetaminu. Je to vůbec největší množství drog, které se kdy podařilo zadržet na novozélandském letišti přímo u cestujících,“ řekl tamnímu rozhlasu Jamie Bamford z novozélandské celní správy.

„Každý z nich měl mít v zavazadle 10 kilogramů metamfetaminu. Poté, co byli zadrženi, byl proveden výslech za účasti českého tlumočníka a oba byli obviněni z nedovoleného dovozu této látky na Nový Zéland a jejího držení k případnému dalšímu šíření. V současnosti se nacházejí v policejní vazbě a čekají na další řízení,“ uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

Podle informací Otago Daily News dvojici v případě usvědčení a potrestání hrozí za pokus o pašování omamných látek kategorie A (tedy těch nejnebezpečnějších) až doživotní trest.

Efedrin v krabicích papíru

Novozélandští celníci zaznamenali i další rekordní úlovek pašovaných drog. Dnes pak policie zatkla tři muže, kteří jsou podezřelí, že se do země pokusili dostat 200 kilogramů efedrinu. Ten by mohl být využit k výrobě 150 kilogramů pervitinu.

Efedrin celníci odhalili v 80 krabicích papíru, které byly na Nový Zéland dopraveny už koncem dubna. V mnoha z nich objevili dutiny, kde byl efedrin uschován. Podle novozélandského deníku jde o více než dvojnásobně větší úlovek než dosud rekordních 95 kilogramů, které našli loni v říjnu.

V souvislosti s odhalením této zásilky provedla dnes novozélandská policie řadu razií, při kterých zatkla tři podezřelé ve věku 31, 32 a 34 let. Otago Daily Times poznamenal, že i těmto zadrženým pašerákům může hrozit až doživotní vězení.

V Evropě je oblíbenější amfetamin

Varna pervitinu v bytě v Riegerově ulici v Českých Budějovicích | Foto: Policie ČR

Česko má s pervitinem (metamfetamin) dlouhodobé problémy. Zatímco v Evropě byl vždy rozšířenější amfetamin, v Česku to byl z historických důvodů pervitin, který se zde nelegálně vyrábí od 70. let. V poslední době se zejména kvůli nízké ceně pervitin rozšiřuje z Česka do Německa a Rakouska.

Nově se podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) pervitin objevuje i v Řecku či na Kypru a také v Lotyšsku a Norsku.

Nejznámějším případem českých pašeráků drog v zahraničí je kauza Emila Novotného a Radka Hanykovicse, kteří pašovali heroin z Thajska. V polovině 90. let je za to thajské soudy poslaly na 50 let do vězení. Později jim byly tresty sníženy a v lednu 2004 byli na základě česko-thajské smlouvy převezeni do Česka.

V červnu 2001 byli na řecko-tureckých hranicích zadrženi Milan Lesniak a Bronislava Paclová s 32 kg heroinu. V únoru 2002 je řecký soud dokonce odsoudil na doživotí, později tresty zmírnil Lesniakovi na 20 a Paclové na 18 let.

ČTK, dab, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme