Indie plánuje propojit všechny řeky v zemi, chce tak bojovat proti katastrofálnímu suchu

Indie v rámci boje proti suchu plánuje změnit tok svých řek. Voda z velkých řek jako je třeba i Brahmaputra a Ganga, se má svést do oblastí, které trpí suchem dlouhodobě. Indická vláda považuje tento projekt za svoji prioritu. V současné době Indie čelí jednomu ze svých nejhorších období sucha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyschlé jezero Ratanpura na okraji města Ahmedabad

Vyschlé jezero Ratanpura na okraji města Ahmedabad | Zdroj: Reuters

Indické řeky by měla propojit soustava kanálů a vodních nádrží. Celkem má spojit 37 řek v zemi, postavit 37 přehrad a vybudovat by se mělo 30 kanálů s celkovou délkou téměř tisíce kilometrů.

Kritici projektu tvrdí, že není životaschopný finančně ani z hlediska životního prostředí. Upozorňují také, že je založen na myšlence odklonit vodu z místa, kde je jí přebytek, do suchých oblastí, ale nepředcházela tomu žádná vědecká studie a nikdo neví, co se s toky řek stane.

Přehrát

00:00 / 00:00

Indie v rámci boje proti katastrofálnímu suchu plánuje změnit tok svých řek, detaily má Jaromír Marek

I přes tyto argumenty Nejvyšší soud rozhodl, že by se projekt měl realizovat.

Indie čelí jednomu z nejhorších období sucha

Jihovýchodní Asii a Indii zasáhlo nyní nejhorší sucho za několik desetiletí. Z 29 států téměř polovina trpí těžkým nedostatkem vody. V samotné Indii je postiženo nejméně 330 milionů lidí, tedy téměř čtvrtina populace země.

Kvůli vlně veder a suchu byly uzavřeny školy a zastavena veškerá práce venku. Federální vláda v Dillí musí posílat vlaky dopravující vodu do nejhůře postižených míst. Desítky tisíc zemědělců a hospodářských zvířat byly z vyprahlých oblastí přesunuty do táborů, kde dostávají bezplatně krmivo a vodu.

Nedostatek vody v oblasti způsobilo mimo jiné to, že dva po sobě jdoucí monzuny nepřinesly dost vláhy. Souvisí ale i s globálním oteplováním a také s obrovským nárůstem populace v Indii. V roce 1901 žilo v zemi 238 milionů lidí, nyní je to 1,25 miliardy.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme