Neuznáváte arbitráž? Jednat o nárocích s vámi nebudeme, vzkázaly Filipíny Číně

Filipíny odmítly nabídku čínské vlády k bilaterálním rozhovorům o územních nárocích v Jihočínském moři, jednání ale podle Pekingu nemělo brát v úvahu rozhodnutí mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu. Dnes to podle agentury AP prohlásil filipínský ministr zahraničí Perfecto Yasay. Arbitrážní soud čínské územní nároky zamítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spor o Jihočínské moře. Lidé v Manile zpívají protičínské písně

Spor o Jihočínské moře. Lidé v Manile zpívají protičínské písně | Zdroj: Reuters

„(Čínský ministr zahraničí) nás vyzval k otevřenosti pro bilaterální jednání, které by ale nebralo v úvahu rozhodnutí arbitráže,“ řekl Yasay. „Řekl jsem mu, že to je něco, co není v souladu s naší ústavou a s našimi zájmy,“ dodal.

Mezinárodní rozhodčí soud před týdnem v úterý rozhodl, že Čína nemá územní nárok na sporné ostrovy v Jihočínském moři, které představují strategicky důležitou oblast. Peking už předem upozornil, že verdikt neuzná.

Oblast, která je bohatá na suroviny a důležitá pro námořní dopravu i rybolov, je dlouho předmětem sporů mezi Pekingem a jeho sousedy. S teritoriálními požadavky Číny mají kromě Filipín problémy i další země regionu - Vietnam, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme