Soul k nám pouští hady, tvrdí Severokorejci. Pohraničníkům je přikázali chytat

Severokorejští pohraničníci dostali rozkaz chytat hady, které do země údajně pouští Jižní Korea. Píše o tom britský server The Guardian. Pchjongjang tvrdí, že zvýšený počet plazů v provincii Rjanggang sousedící s Čínou je výsledek práce špionů vyslaných Soulem. Zemi se tak prý snaží způsobit škody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejští vojáci mají střežit hranice před hady, nakázal údajně Pchjongjang

Severokorejští vojáci mají střežit hranice před hady, nakázal údajně Pchjongjang | Zdroj: Reuters

„Dříve v tomto měsíci jednotky pohraniční hlídky dostaly rozkaz, aby chytaly hady dříve, než se vyplazí přes břehy řeky Jalu,“ citoval The Guardian slova svého zdroje v provincii Rjanggang.

Ten zároveň dodal, že hlavním sdělením rozkazu mělo být to, že jihokorejská rozvědka používá plazy „jako součást lstivých intrik, kterými zkouší jednotu země.“

Ne všichni vojáci ale prý tvrzení Pchjongjangu věří. „Někteří kvůli tomu remcají. Říkají, že ani tříleté dítě by neuvěřilo tomu, že na nás Soul spíše než letáky a cédéčky s protirežimní propagandou bude útočit pomocí hadů,“ řek zdroj The Guardianu.

Pakobylky od Spojených států

Severokorejské ministerstvo pro bezpečnost lidí i další instituce ale obyvatele opakovaně vyzývají, aby se před plazy měli neustále na pozoru. V některých oblastech se šíří fámy o úmrtích způsobených jejich kousnutím.

Podle zmíněného zdroje je možné, že se Pchjongjang tímto způsobem snaží lidi „psychicky obrnit během Bitvy 200 dní“, což je kampaň Kim Čong-una na povzbuzení tamní ekonomiky.

Státní propaganda dříve tvrdila, že za velké množství pakobylek sužujících pole můžou Spojené státy. Mělo to být součástí jejich imperialistických intrik, dopnil zdroj. Podle něj ale současná fáma postupně vymizí, protože hada ve skutečnosti zahlédlo jen málo lidí.

Tvrzení, že jedno jeho kousnutí se člověku může stát smrtelným, už ale vyhnalo nahoru cenu gumových kalhot. Velmi se totiž zvýšila poptávka mezi pašeráky, kteří působí právě v okolí řeky Jalu.

Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme