V Uzbekistánu pochovali prezidenta Karimova. V zemi začal třídenní státní smutek

V Uzbekistánu pochovali prezidenta Islama Karimova. O jeho smrti po několika dnech spekulací informovala v pátek vláda v Taškentu. Sedmdesátiosmiletý Karimov vládl v Uzbekistánu nepřetržitě 27 let. Kdo Karimova ve funkci prezidenta nahradí, zatím není jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb prezidenta Uzbekistánu Islama Karimova

Pohřeb prezidenta Uzbekistánu Islama Karimova | Zdroj: Reuters

Uzbekistán drží od soboty státní smutek, který potrvá až do pondělí. Už v sobotních ranních hodinách se několik tisíc lidí seřadilo podél jedné z klíčových cest v hlavním městě Taškentu, aby se rozloučili s bývalým prezidentem.

Tělo Karimova z letiště v Taškentu převezli do rodného města Samarkand, kde se uskutečnil smuteční ceremoniál.

Na ten spolu s rakví odletěla i prezidentova dcera Lola a jeho žena Tatyana. Do Samarkandu zamířili i zahraniční politici, mezi nimi například ruský premiér Dimitrij Medveděv.

Klinická smrt

Kolem Karimovy smrti se v minulých dnech hodně spekulovalo. Z lékařské zprávy, kterou zveřejnila uzbecká vláda, vyplývá, že Karimov zemřel na mrtvici.

Prezidenta převezli do nemocnice přesně před týdnem v bezvědomí. Několik minut trvalo, než se lékařům podařilo obnovit srdeční činnost a pak prezidenta napojili na umělé plíce.

Na operaci se podílel mezinárodní tým složený z lékařů z Ruska, Německa i Finska. Klinická smrt nastala už dřív a teprve včera prezidenta odpojili od přístrojů.

Jako první na smrt Karimova reagoval turecký premiér Binali Yildirim, který do Uzbekistánu poslal kondolence.

Pohřeb prezidenta Uzbekistánu Islama Karimova | Foto: Reuters

Kdo prezidenta nahradí?

Zatím se také neví, kdo by Karimova mohl ve funkci prezidenta nahradit, protože svého následníka neurčil.

Smuteční obřad ale organizuje současný premiér Šavkat Mirzijojev. Právě o něm se mluví jako o horkém kandidátovi na prezidentský post. Zatím ale zemi formálně řídí předseda senátu Nigmatull Juldošev.

Pohřeb prezidenta Uzbekistánu Islama Karimova | Foto: Reuters

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme