Čína tlačí na Hongkong: Kdokoli bude prosazovat nezávislost, může být potrestán

Čína dnes varovala nově zvolené hongkongské poslance, aby se nevyslovovali pro nezávislost Hongkongu. "Kdokoli bude prosazovat hongkongskou nezávislost, může být potrestán," uvedla podle zpravodajského serveru BBC čínská státní média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvolební mítinky v Hongkongu

Předvolební mítinky v Hongkongu | Zdroj: Reuters

Varování z Pekingu přichází poté, co ve víkendových volbách do hongkongské Zákonodárné rady bylo zvoleno šest mladých kandidátů, kteří podporují právo Hongkongu na sebeurčení.

Čínská vláda dnes zdůraznila, že je "zásadně proti" jakýmkoli aktivitám podporujícím samostatnost Hongkongu, ať už na půdě Zákonodárné rady, či mimo ni.

Peking hraje stále prim

Většinu v Zákonodárné radě budou mít nadále propekingští politici, a to i díky volebnímu systému.

Obyvatelé Hongkongu v hlasování totiž vybírali jen 40 zástupců do 70členné rady. O zbylých 30 křeslech rozhodují místní zájmové skupiny, které jsou většinou nakloněny užší spolupráci s Pekingem.

Demokraté mohou vetovat

Hongkongská prodemokratická opozice získala 30 mandátů, čímž si polepšila o tři křesla oproti dosavadnímu stavu. I nadále má tak více než třetinu mandátů, což jí umožňuje blokovat některé zákony.

Hlasování bylo nejdůležitější od roku 1997, kdy správu nad někdejší britskou kolonií převzala čínská vláda. Byly to první volby od předloňských prodemokratických demonstrací, které v době svého vrcholu přitáhly do ulic na 100 000 lidí. Někteří studentští vůdci protestů nyní zasednou v parlamentu.

Hongkong pod čínskou správou | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme