Generál USA přiznal zraněné civilisty při náletu v Afghánistánu

Při náletu v severoafghánské provincii Kunduz byli zraněni i civilisté. Podle agentury AP to přiznal vrchní velitel amerických vojsk a vojáků NATO v Afghánistánu Stanley McChrystal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ohořelá cisterna po útoku NATO v Kunduzu

ohořelá cisterna po útoku NATO v Kunduzu | Zdroj: ČTK

McChrystal byl dnes na obhlídce místa, kde NATO včera zasáhlo proti ozbrojencům Talibanu. Útok směřoval na dvě cisterny s palivem, které před tím Talibanci ukradli ze zásobovacího konvoje.

Nálet začal ve chvíli, kdy se na místo nahrnuli také stovky vesničanů s nádobami na pohonné hmoty. Obětí je zhruba 90 a kromě civilistů jsou mezi nimi i bojovníci Talibanu. Identifikace obětí je ale prakticky nemožná, protože mnoho těl je k nepoznání ohořelých.

Tragická událost přišla jen několik dní poté, co představitelé NATO vyhlásili novou strategii, která má po osmi letech konfliktu získat novou důvěru místních obyvatel. Nový generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen právě Afghánistán označil jako prioritu číslo jedna.

McChrystal v červenci nařídil omezení náletů ve snaze snížit počet civilních obětí při podobných operacích. Piloti letounů nesmějí spustit palbu, dokud si nejsou jisti, že nemohou být zraněni žádní civilisté nebo pokud nejsou v přímém ohrožení. Hlavním cílem je obrana afghánských civilistů, nikoliv dopadení povstalců, řekl generál.

Dnes se v provincii Kunduz odpálil sebevražedný útočník. Výbuch nálože umístěné v autě zranil tři německé vojáky.

Jitka Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme