Írán vyzkoušel nové zařízení k odpalování raket

Teherán poprvé vyzkoušel rampu k odpalování několika raket zároveň. Uvedla to íránská státní média. Írán zahájil několikadenní manévry, které mají podle oficiálního vyjádření prověřit a vylepšit obranu Islámské republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Foto: WorldNetDaily

Revoluční gardy také znovu vyzkoušely několik raket, mezi nimi Tondar a Fáteh 110. Jejich dolet nepřekračuje 200 kilometrů. Jak ale prohlásil velitel vzdušných sil revolučních gard generál Hosejn Salámí, v pondělí má dojít i na test rakety Šaháb 3.

I když o tom někteří západní odborníci pochybují, Teherán u této střely uvádí dolet 2000 kilometrů a možnost zasáhnout také Izrael. Teherán už pohrozil židovskému státu raketovou odvetou, pokud by Izrael zaútočil na íránské území.

Cvičení nazvané Velký prorok 4 přichází v době, kdy Teherán šokoval svět odhalením dalšího, dosud utajovaného závodu na obohacování uranu. Západ se obává možnosti, že Íránci osadí výkonné rakety jadernými hlavicemi. Teherán ale vojenské využití nukleárního programu popírá.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme