Írán vyzkoušel rakety dlouhého doletu Šaháb 3 a Sedžíl

Írán provedl další test rakety dlouhého doletu Šaháb 3 a odpálil také dvoustupňovou raketu na pevné palivo Sedžíl 2.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Írán a jeho kosmický program

Írán a jeho kosmický program | Foto: Iranian Research Organization for Sci and Technology

Oznámil to velitel vzdušných sil Revolučních gard generál Hosejn Salámí.

Obě rakety mohou podle expertů zasáhnout cíl do vzdálenosti až 2000 kilometrů. Sedžíl prý ale vyžaduje kratší přípravu k odpálení a jeho nasazení je tedy možné lépe utajit.

Generál Salámí prohlásil, že cvičení nazvané Velký prorok 4 umožnilo vyzkoušet připravenost raketového vojska v jakýchkoli podmínkách.

Další obavy

Izraelští a západní politici zdůrazňují, že Teherán má stále dokonalejší rakety schopné zasáhnout západní cíle na Blízkém východě i přímo židovský stát. Varují, že Teherán může tajně pracovat i na výrobě jaderné hlavice.

To ale Íránci popírají. Poukazují naopak na silnou koncentraci amerických sil v regionu a na skutečnost, že jak Američané, tak Izraelci mají rakety schopné zasáhnout Írán, a to i jadernými hlavicemi.

Panují obavy, že takto vyhrocená situace může vést k novým závodům ve zbrojení, do kterých by se zapojily i země jako Egypt nebo Saúdská Arábie.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme