Mezi obětmi tsunami v Tichomoří zatím není žádný Čech

Vlna tsunami v Pacifiku už má nejméně 113 obětí. Mrtvé hlásí souostroví Samoa i Tongo. Další desítky lidí jsou ale stále nezvěstné. Úřady předpokládají, že počet obětí ještě poroste, jak záchranáři prohledávají další oblasti. Mezi obětmi jsou i zahraniční turisté, ale podle dosavadních zpráv žádní Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podstatně víc je zasažená Západní Samoa, tam je obětí okolo sto, zbývající necelé dvě desítky jsou na Americké Samoi. Odlehlejší oblasti ale záchranné týmy teprve prohledávají, existuje proto obava, že obětí bude ještě víc.

Vlny v některých částech samojských ostrovů dosahovaly výšky několika metrů, nepřesáhly však čtyři metry. Přesto se dostaly až na stovky metrů do vnitrozemí Samoy.

Mezi oběťmi zemětřesení a tsunami by neměli být občané České republiky. "Dle dostupných informací by v postižené oblasti neměl být žádný český občan. Samozřejmě, že situaci dál kontrolujeme a kdyby se měla změnit, tedy, že by někdo byl zasažen, tak bychom se to dřív nebo později dozvěděli," potvrdil Radiožurnálu Radim Pecl z českého velvyslanectví v australské Canbeře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslava Plomerová z oddělení seismologie Geofyzikálního ústavu AV mluvila o fungování varovného systému v Tichomoří.

Podle svědků dorazila asi pětimetrová vlna na pobřeží souostroví Samoa jen dvacet minut poté, co obyvatele ostrovů vzbudilo silné zemětřesení. Vlna tsunami úplně srovnala se zemí na dvacet vesnic a zasáhla i turistické oblasti.

Díky systému včasného varování ale naštěstí stihla většina obyvatel utéct do vnitrozemí a na kopce. "Systém varování se osvědčil," řekla Jaroslava Plomerová z oddělení seismologie Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Voda tak napáchala především obrovské škody na majetku, který lidé zanechali v domovech, když utíkali doslova o život. Ne všichni ale stihli utéct. Mezi obětmi je i několik Australanů a Britů, kterí na ostrovech trávili dovolenou.

Varování před tsunami

"Nicméně chci doporučit našim občanům, cestujícím do oblasti jižního Pacifiku, aby pozorně sledovali Tichomořské středisko varování před tsunami (PTWC), které sídlí na Havaji. Rozhodně se vyplatí cestu do této oblasti zvážit," varoval Pecl.

Tsunami už ale ztratila na síle a Tichomořské středisko varování odvolalo poplach. "Pokud se týká oblastí, vzdálenějších od epicentra a víc našimi občany navštěvovaných (mám konkrétně na mysli oblast Nového Zélandu a východního pobřeží Austrálie), tak dle hodnocení místních odborníků by situace neměla být kritická," řekl Radim Pecl.

Odborníci z Nového Zélandu odhadují výšku příbojové vlny do jednoho metru a na pobřeží Austrálie by měla být situace ještě lepší. "Takže v této oblasti není potřeba podléhat panice," dodal Pecl.

Zatímco vlna tsunami již odezněla, počty obětí ještě nejsou definitivní. Předpokládá se, že mnoho lidí mohlo být vlnou spláchnuto do moře.

Jana Vrubelová, Alice Kottová, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme