Tchajwan bude kvůli čínské hrozbě pokračovat v posilování jednotek

Tchajwan potřebuje udržet svou obranyschopnost. V den, kdy Čína slavila 60.výročí nástupu komunismu k moci, to prohlásil tchajwanský premiér Wu Ten-i. Mezi Pekingem a Tchajpejí nyní dochází ke zlepšování vztahů zejména v ekonomické oblasti, Čína přesto zůstává pro Tchajwan největší hrozbou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Tchaj-peje

V ulicích Tchaj-peje | Foto: Robert Mikoláš

Premiérovo prohlášení přišlo krátce poté, co Rada pro záležitosti pevninské vzkázala Číně, že je nezávislým státem. Tchajpej ale zároveň dodává, že je potřeba s Pekingem dále o problémech, které obě strany od roku 1949 rozdělují, jednat.

Tchajwanští experti zabývající se obrannou politikou už nyní varují, že není vyloučen scénář čínského útoku na ostrov. A to v roce 2012, kdy v Pekingu dojde k předání moci.

Pakt má být uzavřen na konci měsíce

Současný čínský prezident Chu Ťin-tao ve své funkci totiž skončí a zároveň se budou konat prezidentské volby na Tchajwanu. V nich ale může vyhrát zástupce opozičních Demokratů prosazující formální nezávislost ostrova.

Čína přitom považuje Tchajwan za svou provincii a hrozí mu vojenskou silou v případě, že by vyhlásil samostatnost.

Podpis finanční dohody umožní rozhodnutí tchajwanské vlády nevydat vstupní vízum ujgurské opoziční vůdkyni Rebíe Kadírové, kterou Peking označuje za zločince a separatistku.

Nový pakt má být uzavřen na konci října a umožní lepší spolupráci v bankovnictví nebo pojištění. V Tchajpeji nyní také svou pobočku otevírá jeden ze čtyř největších čínských peněžních ústavů, Bank of China.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme