Zřejmě sebevražedný útok zabil v Pákistánu na 40 lidí

Při pumovém útoku v pákistánském Péšávaru zahynulo více než čtyřicet lidí, více než sto dalších je zraněno. Úřady se domnívají, že šlo o sebevražedný atentát. Nálož umístěná v autě vybuchla v zalidněné části města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Páteční útok v Péšávaru je zatím posledním ze série atentátů v severozápadním Pákistánu. V Afghánistánu, který s Pákistánem sousedí, se včera stalo terčem útoku indické velvyslanectví v Kábulu. Při explozi zahynulo asi sedmnáct lidí.

Někteří zpravodajové v souvislosti s Pákistánem a Afghánistánem mluví o jedné válce na dvou frontách.

"Dá se to číst jako konsolidující se síla Talibanu. Taliban chce dát najevo, že je schopný útočit, že by na něj Pákistán neměl zapomínat," řekla novinářka Tereza Engelová, která v Pákistánu žila.

Al-Káida i Taliban

Podle informací zahraničních zpravodajských agentur má Al-Káida v Afghánistánu za posledních 8 let od pádu Talibanu čím dál menší roli. Podle Američanů má nyní Al-Káida v Afghánistánu nejvýše stovku bojovníků a žádné základny.

Nicméně americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a ministr obrany Robert Gates tvrdí, že Taliban a Al-Káida jsou úzce spojeny a upozorňují, že pokud by Taliban v Afghánistánu uspěl, posílí to Akl-Káidu v Pákistánu.

Bílý dům teď přehodnocuje postup v Afghánistánu, prezident Obama už kvůli tomu uspořádal řadu schůzek s poradci a zástupci Kongresu. Někteří američtí poradci pro otázky bezpečnosti jsou toho mínění, že Spojené státy by se měly spíše soustředit na boj s Al-Káidou v Pákistánu, než na Afghánistán, že Al-Káida v Pákistánu představuje pro Washington větší hrozbu.

Martin Křížek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme