Moskva a Peking podepsaly dohody o raketách i dodávkách surovin

Čína a Rusko se budou vzájemně informovat o odpálení balistických střel. Umožní to dohoda podepsaná během návštěvy premiéra Vladimíra Putina v Pekingu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladiimír Putin

Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek

Studená válka je minulostí, Čína a Rusko učinily podobný krok, jako v roce 1971 Spojené státy a tehdejší Sovětský svaz, kdy souhlasily se vzájemným informováním o odpálení balistických střel a tuto dohodu ještě rozšířily v roce 2000.

Podle Li Ta-kuanga, experta z čínské Univerzity národní obrany, smlouva tak jen potvrzuje strategické partnerství mezi Moskvou a Pekingem. Informace o plánech provést raketovou zkoušku jsou totiž většinou státním tajemstvím.

Komentáře dnešních novin se také věnují uzavřeným dohodám o dodávkách zemního plynu a zařízení pro jaderné elektrárny, které z Ruska činí světovou velmoc co se týče vývozu surovin. Čína se díky nim v budoucnu stane hlavním hospodářským partnerem Moskvy.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme