Írán obviňuje z útoku na špičky revolučních gard sunnitské rebely a USA

Za ranním útokem na generály íránských revolučních gard jsou povstalci, podporovaní údajně Spojenými státy. S odvoláním na íránské činitele a experty to uvádějí teheránská státní média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Foto: UN Photo, Marco Castro

Při sebevražedném atentátu na jihovýchodě Íránu zahynulo asi 20 lidí a dalších 40 utrpělo zranění. Mezi mrtvými je zástupce velitele pozemních sil generál Šúštarí.

Íránská televize uvedla, že úřady masakr připisují skupině Džundolláh, která už při gerilových a teroristických útocích zabila desítky lidí - příslušníků ozbrojených sil i civilistů. I dnes jsou mezi mrtvými jak vojáci, tak kmenoví vůdci a další obyvatelé provincie Sístán va Balúčestán.

Velení revolučních gard vydalo prohlášení, podle kterého jsou za útokem zahraniční síly, zejména "světová arogance", jak íránská propaganda nazývá Spojené státy.

Americká televize ABC už před dvěma lety uvedla, že tajná služba CIA posílá organizaci Džundolláh peníze přes íránské exulanty v Evropě. Podobná tvrzení přinesla později i další respektovaná média s tím, že se tak Washington snaží oslabit íránský režim. Spojené státy to ale popírají.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme